Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Ceturtā daļa sabiedrības izmet nopirkto ēdienu

Latvijas iedzīvotāji arvien vairāk uzķeras uz atlaidēm un dažādām akcijām pārtikas veikalos, tērējot naudu tam, ko vēlāk tāpat izmetīs. Par to, cik daudz pārtikas katra saimniecība izmet, datu nav, tomēr tendences, ko uzrāda virkne aptauju, atklāj iespaidīgu ainu. Jaunākā pētījumu kompānijas GfK un Nozare.lv aptauja rāda, ka 25% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju nespēj patērēt sapirkto pārtiku, tāpēc to izmet, trešdien vēsta laikraksts Diena.

Salīdzinājumā ar citiem gadiem šis skaitlis pieaug. Turklāt par vairākiem procentiem Latvija apsteigusi arī Lietuvu un Igauniju.

Viens no būtiskākajiem iemesliem šādai tendencei ir saistīts ar cilvēku iepirkšanās paradumiem, uzskata Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) padomes priekšsēdētāja Ināra Šure. Daudz pircēju iepriekš nepārdomā, kā viņiem mājās trūkst un ko nepieciešams iegādāties. "Pircējs atnāk uz veikalu un pērk, ko pirmo ierauga. Lai situācija uzlabotos, ieteiktu iepriekš rūpīgi pārdomāt, ko nepieciešams iegādāties. Tam palīdz nepieciešamo produktu saraksta sastādīšana, no kā daudzi parasti kaunas," prāto Šure.

Dienas aptaujātie patērētāji federācijas vadītājas teikto apstiprina. Piemēram, Edžus ļoti bieži met ārā piena produktus, jo tie ātri sabojājas. Viņš strādā maiņu darbu, tāpēc bieži ir grūti prognozēt, vai nopirkto pienu paspēs izdzert, pirms tas kļūs vecs. 

Latvijā netiek pietiekami izskaidrots, kādu ietekmi rada izmestā pārtika. Turklāt daudz netiek runāts par naudas summām, ko šādā veidā iespējams ietaupīt. Pirms pāris mēnešiem biedrība Homo ecos organizēja eksperimentu, kura nolūks bija pārliecināties, ka, plānveidīgi iepērkoties un gatavojot maltītes, iespējams panākt, ka pārtika tiek izmesta minimāli.

Visu rakstu lasiet trešdienas, 5.februāra, laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

No pirmdienas gaidāmi nokrišņi

No pirmdienas mākoņu daudzums palielināsies, pirmdien dienas laikā daudzviet uzlīs, liecina sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas