Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

CSP: Latvijas pieaugušie trešie čaklākie valodu apguvē ES

Pārliecinoši lielākā daļa jeb 85% skolēnu no 1. līdz 12.klasei mācās svešvalodas, visbiežāk angļu, krievu, vācu un franču valodas. Savukārt pieaugušo svešvalodu prasmju ziņā Latvija ierindojas trijniekā Eiropas Savienībā (ES) tūdaļ aiz Luksemburgas un Lietuvas, liecina jaunākie Centrālās Statistikas pārvaldes dati.

Vispārizglītojošajās skolās svešvalodas aizvadītajā mācību gadā apguva 85% no kopējā skolēnu skaita, bet no 1. līdz 6.klasei - 73% no visiem skolēniem, no 7. līdz 9.klasei – 98% skolēnu, bet vidusskolā svešvalodas apgūst visi skolēni. 51% no skolēniem, kuri apgūst svešvalodas, mācās divas un vairāk svešvalodas, vēsta CSP.

Lielākā daļa jeb 97,9% skolēnu mācās angļu valodu, tai seko krievu valoda (39,7%). Vācu valodu apgūst 13,4% skolēnu, bet franču valodu mācās 2,2% skolēnu.

Arī 95% Latvijas pieaugušo iedzīvotāju no 25 līdz 64 gadiem pārvalda vismaz vienu svešvalodu, bet 5% nezina nevienu svešvalodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes veiktā pieaugušo izglītības apsekojuma dati par 2011.gadu. Saskaņā ar ES statistikas biroja Eurostat datiem vismaz vienu svešvalodu zina vidēji 65,7% ES iedzīvotāju. Svešvalodu prasmju ziņā Latvija ierindojas pirmajā trijniekā ES tūdaļ aiz Lietuvas, kur vismaz vienu svešvalodu pārvalda 97,3% iedzīvotāju, un Luksemburgas, kur vismaz vienu svešvalodu zina 98,9% iedzīvotāju.

Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju – 46% zina divas svešvalodas. Tam seko 36% iedzīvotāju, kas pārvalda vienu svešvalodu, bet trīs un vairāk svešvalodas zina 13% pieaugušo. Lielākā daļa pieaugušo – 57% pārvalda krievu valodu. Angļu valodu māk 49%, bet vācu valodu – 18% iedzīvotāju, informē CSP.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas