Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

CVK priekšsēdētāja aicina Valsts kanceleju veikt CVK vispārēju auditu

Valsts kancelejai vajadzētu veikt vispārēju Centrālajā vēlēšanu komisijas (CVK) auditu, šodien Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēdē pauda CVK priekšsēdētāja Kristīne Saulīte.

Viņa informēja, ka audita rezultāti, tajā skaitā arī finanšu jomā, atklātu to, kādu iestādi viņa pārņem. Saulīte informēja, ka kopš stāšanās amatā februāra sākumā viņa ir rīkojusi tikšanās ar CVK locekļiem, Finanšu ministrijas (FM), Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāvjiem.

Tāpat viņa lūgusi tikšanos ar Satversmes aizsardzības biroja (SAB) un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadību.

Saulītes redzējumā CVK attīstībai ir divi scenāriji, proti, tā veic restrukturizāciju un turpina būvēt savu kapacitāti kā neatkarīga iestāde vai arī izmanto citu valsts pārvaldes iestāžu kompetenci un sadarbojas ar tām, piemēram, ar Valsts reģionālās attīstības aģentūru (VRAA).

CVK priekšsēdētāja informēja, ka šā gada budžetā CVK nav piešķirts prasītais papildu finansējums prioritārajiem pasākumiem Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām nākamā gada pavasarī un CVK darbinieku atalgojuma paaugstināšanai par 20%. CVK esot darbinieki, kuriem alga ir zem valdības noteiktā minimālā amatalgu sliekšņa.

Papildu finansējums ir nepieciešams, lai izveidotu EP elektronisko sistēmu, jo pretējā gadījumā vēlēšanas būs jārīko ar "papīru un zīmuli".

Uz deputātu vaicājumu par to, cik liela naudas summa būtu papildus nepieciešama elektroniskās sistēmas izveidei, Saulīte nevarēja sniegt konkrētu atbildi. Zināms vien tas, ka nākamā gada budžetā CVK ir iezīmēti 5,6 miljoni eiro EP vēlēšanu sarīkošanai.

FM varas, valdības dienestu un tautsaimniecības finansēšanas nodaļas vadītāja Elīna Kobzeva norādīja, ka šogad CVK budžets ir 1,3 miljoni eiro, tajā skaitā 0,5 miljoni paredzēti informācijas tehnoloģiju sistēmu izstrādei.

Saulīte atzina, ka situāciju CVK patlaban sarežģī fakts, ka CVK ir palikusi tikai ar vienu grāmatvedi, jo CVK Finanšu nodaļas vadītājai Ingai Martinsonei ir aizdomās turētās personas statuss.

Deputāti vienojās, ka sasauks komisijas ārkārtas sēdi, lai vienotos par papildu finansējuma pieprasījumu šā gada budžetā CVK darbības nodrošināšanai.

Kā ziņots, Saeima 2.februārī ievēlēja CVK jauno sastāvu, un par CVK priekšsēdētāju tika ievēlēta Pasaules Brīvo latviešu apvienības bijusī vadītāja Saulīte.

CVK vēl septiņos citos vakantajos amatos ievēlētas arī JV virzītā kandidāte Stelpe-Segliņa, "Apvienotā saraksta" pieteiktā pretendente, juriste, Eiropas kustības "Fair Play" ("Godīga spēle") viceprezidente Baiba Veisa un Zaļo un zemnieku savienības kandidāte Dzintra Kusiņa, kura ir CVK locekle kopš 2011.gada.

Tāpat CVK ievēlēti NA virzītais pretendents, ilggadējs CVK sekretārs Ritvars Eglājs, "Progresīvo" kandidāts, Latvijas Ārpolitikas institūta pētnieks, Latvijas Universitātes un Rīgas Juridiskās augstskolas vieslektors, uzņēmējs un ilggadējais diplomāts Aldis Austers, LPV virzītais pretendents, tiesību zinātņu doktors, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes profesors Balodis un "Stabilitātei" kandidāte, kādreizējā partijas "Saskaņa" deputāta palīdze Saeimā Katarina Ogorodņika.

Par CVK locekli Augstākās tiesas (AT) plēnums pērn decembrī atkārtoti ievēlēja AT jeb Senāta Civillietu departamenta senatori Mariku Senkāni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas