Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Dabas sargi ļauj Jelgavas centrā nojaukt 96 krauķu ligzdas

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) piešķīrusi atļauju Jelgavas pašvaldības iestādei Pilsētsaimniecība nojaukt 96 krauķu ligzdas pilsētas centrā, taču to atļauts darīt tikai augustā, aģentūra LETA uzzināja pilsētas pašvaldībā.

"Pilsētsaimniecība" jau februāra beigās vērsās DAP ar iesniegumu ļaut nojaukt krauķu ligzdas pilsētas centrā, pirms aprīlī stājas spēka aizliegums šādām darbībām, jo putni sāk ligzdot. Taču pārvalde savā atzinumā norādīja, ka putni šogad sākuši ligzdot necerēti agri. Līdz ar to ligzdu nojaukšana būs atļauta tikai no augusta.

Ligzdas marta sākumā apsekoja DAP Pierīgas reģionālās administrācijas vecākā valsts vides inspektore Ilze Baugere. Pārbaudes laikā inspektore izstaigāja gājēju celiņus un brauktuves norādītajos īpašumos, atzīmējot kokus un ligzdas, kas atrodas tieši virs labiekārtotiem gājēju celiņiem un soliem, kur notiek intensīva gājēju plūsma. Kopumā virs infrastruktūras konstatētas 96 krauķu ligzdas, kuru nojaukšanai pārvalde deva atļauju. Taču, ņemot vērā pārvaldes ornitologu ieteikumus, agru pavasara iestāšanos, kā arī faktu, ka putni jau ir sākuši ligzdošanu, ligzdu nojaukšanai jāietilpst laika posmā no 2020.gada 1.augusta līdz 2021.gada 1.martam.

Līdz ar to pašvaldība ir paveikusi iecerētos darbus, izzāģējot zaru žuburus skvēra un laukuma kokos, lai mazinātu jaunu krauķu ligzdu vīšanu, taču esošo ligzdu likvidēšanu būs atļauts veikt, tikai sākot ar augustu.

Jau ziņots, ka Hercoga Jēkaba laukumā Jelgavā veikta zaru žuburu izzāģēšana, tā cenšoties samazināt krauķu ligzdošanu pilsētas centrā augošajos kokos, un plānota arī ligzdu nojaukšana. Zaru zāģēšana notika, jo saņemtas vairākas sūdzības no iedzīvotājiem par traucējošu troksni un antisanitāriem apstākļiem, pārsvarā pilsētas centrā.

Jau pagājušā gadā māju apsaimniekotāji organizējuši ligzdu noņemšanu kokos pagalmā starp Krišjāņa Barona, Lielo un Pasta ielu, arī pagalmā starp Raiņa un Katoļu ielu. "Pilsētsaimniecībā" uzsvēra, ka darbs ir sarežģīts, un tas jāveic atbilstoši aprīkotiem un apmācītiem speciālistiem.

Krauķu ligzdošanu pilsētas centrā plānots ierobežot, tuvākajā laikā likvidējot ligzdas. Saskaņā ar normatīvajiem aktiem tas iespējams tikai pēc atļaujas saņemšanas no DAP.

Pašvaldības iestādē gan atzīst, ka tikai ligzdu noņemšana vai zaru izzāģēšana nav efektīva, problēma pilsētā jāskata kompleksi, likvidējot arī viegli pieejamās putnu barošanās vietas - atvērtos atkritumu konteinerus daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pagalmos.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka līdzīgas problēmas bijušas arī Iecavā, taču ligzdu nojaukšana nav devusi cerētos rezultātus.

 

Top komentāri

Ekoloģiskaisbioloģiskais
E
Kaut tikai nu Grēta Tūnberga neiesniegtu protestu ANO! Līdz augustam daudz laika... .
ļuļa
ļ
varbūt tas ir nepopulārs viedoklis, bet mani krauķi, vārnas un citi putni traucē nesalīdzināmi mazāk par smirdīgiem bomžiem, īpaši sabiedriskajā transportā. un bomži ir kur antisanitārāki par krauķiem, kāpēc ar viņiem neko nedara?
Krauķis
K
Manuprāt, smirdīgākās un pretīgākās būtnes mums ligzdo saeimā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas