Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Dāņu profesors paziņo, ka Staburadzes vafeļu tortēm augsts transtaukskābju saturs; NP Foods nevēlas komentēt

Dāņu profesors Stēns Stenders kopā ar citiem pētniekiem nācis klajā ar jaunu paziņojumu - pārbaudot dažādas vafeles, cepumus un kūkas lielveikalos Rīgā, četriem produktiem – AS Staburadzes vafeļu tortēm Klasika un Vāverīte, Laimas vafelēm Selga un poļu vafelēm Iga konstatēts augsts transtaukskābju saturs, portālu Diena.lv informēja pētījuma autors S.Stenders.

Kā ziņots, jūnijā Latvijas Televīzijas raidījums Panorāma vēstīja par dāņu profesora S.Stendera izpētīto, ka Laimas ražotās vafeles Selga esot kaitīgas cilvēka veselībai. Profesora sarakstā, kurā bija vairāk nekā 1000 produktu, Latvijā ražotās vafeles tika ierindotas ceturtajā vietā. Vēlāk dāņu profesors S.Stenders Uztura padomēs sēdē atvainojās par kļūdu testēšanas rezultātos.

Jaunākie S.Stendera pētījuma dati liecina, ka Staburadzes vafeļu tortes Klasika 100 grami tauku satur 41 gramu transtaukskābju jeb produkta 100 grami satur 14 gramus transtaukskābju. Vafeļu tortes Vāverīte 100 grami tauku satur 19 gramus transtaukskābju jeb 100 grami produkta satur 5,1 gramu transtaukskābju. Savukārt Polijā ražoto vafeļu Iga 100 gramu tauku satur 10 gramus transtaukskābju.

Profesors norādīja, ka analīzes tika veiktas sertificētās laboratorijās Dānijā, Latvijā un Amerikas Savienotajās Valstīs, un tās visas uzrādīja četrus produktus ar augstu transtaukskābju saturu. Kopumā pārbaudīti deviņi produkti.

Vadības uzņēmuma Staburadze NP Foods sabiedrisko attiecību pārstāve Rita Voronkova Dienai.lv telefonsarunā norādīja, ka vēlas "norobežoties no Stēna Stendera paziņojumiem". Uz jautājumu, vai šīs preces satur transtaukskābes un kāda ir to koncentrācija, R.Voronkova precīzus datus neatklāja, tomēr norādīja, ka no septembra blakus likumā noteiktajam sastāva marķējumam, pircējiem pieejams arī transtaukskābju satura rādījums.

"Es nevēlos iet šī profesora apgalvojumu pavadā. Nesaprotu, kā tik atzīts zinātnieks varēja startēt tirgū ar nepārbaudītiem faktiem. Kā tas varēja notikt?" situāciju par iepriekš atsauktajiem datiem par Selgas vafelēm komentēja R.Voronkova. Uzņēmuma sabiedrisko attiecību speciāliste izteica šaubas, kādēļ gan ārvalstu speciālists veic Latvijas ražotāja preču testus, vienlaikus akcentējot, ka ātrā ēdināšanas restorāna Mc Donald's pārtika nesatur transtaukskābes. "Kādēļ viņš nemitīgi pēta un iesaista mūs komunikācijā un vienlaikus norāda uz Mc Donald's veselīgajiem produktiem?" retorisku jautājumu uzdeva R.Voronkova.

Profesors pētījumā norādīja, ka piecu gramu dienā rūpnieciski ražotu transtaukskābju izmantošana uzturā par vidēji 25 % palielina risku saslimt ar sirds slimībām un Pasaules veselības organizācijas iesaka nepieļaut transtauksābju dienas devu, kas ir lielāka par 2 gramiem.

"Latvijā šobrīd ir augstākais mirstību no sirds slimībām procents starp 27 Eiropas Savienības dalībvalstīm. Šķiet saprātīgi, ja Latvijas pārtikas ražotāji brīvprātīgi izslēgtu rūpnieciski ražotās transtaukskābes no saviem produktiem, un jo ātrāk, jo labāk, lai panāktu, ka Latvijas iedzīvotaju vidū pazeminās saslimstība ar sirds slimībām," teikts S.Stendera paziņojumā.

S.Stenders uzskata, ka tikai likumdošanas ierobežojumi varētu nodrošināt ātru transtaukskābju daudzuma samazināšanu Latvijā tirgotajos pārtikas produktos.

Staburadze NP Foods pārstāve arī norādīja, ka, "izmantojot uzņēmumu Laima un Gutta sinerģiju, uzsākta sulu konfekšu ražošana, kas ir bez konservantiem un tikai no dabīgām izejvielām". No septembra pircējiem būs pieejamas vafeles, kuras nesaturēs transtaukskābes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas