Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Daudzi ārvalstu interneta veikali joprojām ignorē Latviju

Lai gan nu jau vairāk nekā 20 gadus Latvija ir neatkarīga valsts un kļuvusi arī par Eiropas Savienības (ES) dalībvalsti, daudziem ārzemju interneta veikaliem joprojām esam trešās pasaules valsts statusā, konstatējuši vairāki interneta veikalu aktīvi lietotāji. Nereti gadās pat tā, ka veikali nodrošina piegādi uz Lietuvu un Igauniju, taču uz Latviju preces piegādātas netiek.

Edgars, kurš aktīvi iepērkas gan pašmāju, gan ārzemju interneta veikalos, vēlējies iepirkties Kalifornijā bāzētajā veikalā Society6, taču atskārtis, ka uz Latviju prece netiek piegādāta. Vēl jo lielāku vilšanos sajūtu radījis fakts, ka uz pārējām Baltijas valstīm – Lietuvu un Igauniju, piegādes ir iespējamas. "Daudzas preces iespējams atrast pie citiem pārdevējiem, kas piegādā arī uz Latviju, bet, piemēram, mākslas priekšmeti ir unikāli un citur tos nopirkt nevar," portālam Diena.lv stāsta Edgars.

Ar līdzīgām situācijam bieži vien saskāries arī Latvijas Interneta asociācijas (LIA) izpilddirektors Viesturs Šeļmanovs-Plešs, kurš jau vairākus gadus regulāri iepērkas internetā. Agrāk gan šādi gadījumi bijuši biežāk, taču tagad sakarā ar iestāšanos ES piegādes no dalībvalstīm kļuvušas iespējamas.

"Toreiz tas bija saistīts ar Latvijas Pastu un mūsu neatrašanos kaut kādos sarakstos, proti, ka mēs nevaram ātri un efektīvi pasūtīt, esam riska zonā vai tamlīdzīgi. Man liekas, ka lielākā daļa no tā ir beigusies, bet tāpat es esmu novērojis, ka joprojām mēs neeksistējam kaut kādās datu bāzēs. Tas ir dīvaini," skaidro Šeļmanovs-Plešs.

Tagad situācija vismaz lielākajos interneta veikalos – Amazon.com, Ebay.com u.c., ir uzlabojusies, taču problēmas vēl ar vien rodas tad, ja ir vēlme iegādāties interesantākas preces no valstīm, kuras neatrodas ES. “Ja mēs gribam nopirkt kaut ko no Amerikas, kur ir visādi interesantāki produkti, specifiski brendi vai ari no citām valstīm ārpus Eiropas Savienības, tad ir problēmas. Mēs skaitāmies joprojām trešo pasaules valstu rangā. Tas joprojām ir palicis un jūtams,” uzskata LIA vadītājs.

Vieglāka iepirkšanās, kā norāda Šeļmanovs-Plešs, Latvijas iedzīvotājiem ir lielajos vai arī multibrendu veikalos, kuri līdzinās milzīgiem lielveikaliem internetā. Šī sistēma mazajiem tirgotājiem ļauj savas preces piedāvāt vienuviet, turklāt šajos veikalos ir Latvijas pircējiem pieejama norēķinu un piegādes kārtība.

Latvijas Pasts (LP) gan pārmetumus noraida, sakot, ka sadarbības partnerus, ar kuru starpniecību piegādāt preces Latvijā, izvēlas pats interneta veikals, taču LP to nevar ietekmēt. "Latvijas Pasts aktīvi piedāvā savus pakalpojumus interneta veikaliem Latvijā un ārzemēs. Salīdzinot ar Latviju, Igaunijā un Lietuvā nav tik liela konkurence šajā segmentā un faktiski izvēles iespējas nepastāv," Dienai.lv sacīja LP pārstāve Zane Plone.

Tāpat LP uzsver, ka uzņēmums ir izstrādājis īpašus piedāvājumus interneta veikaliem, kā arī kļuvis par starptautiskās pasta korporācijas (International Post Corporation) izveidotās E-Parcel Group dalībnieci, kas ļaus uzlabot pasta pakalpojumu kvalitāti un servisu, pauž Z.Plone.

Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) speciālisti portālam Diena.lv skaidroja, ka preču tirgotājiem ir tiesības izvēlēties valstis, kurās darboties un piedāvāt savas preces. Izvēloties darboties tikai atsevišķās konkrētās valstīs, tirgotāji nepārkāpj pastāvošo normatīvo regulējumu. Šādai tirgotāju izvēlei, iespējams, ir tīri ekonomiski apsvērumi, pieļauj PTAC.

No patērētāju tiesību uzraudzības puses ir svarīgi, lai interneta veikali savās mājaslapās jau iepriekš norāda, kurās valstīs tiks sniegti pakalpojumi vai piegādātas preces, lai nerastos situācija, ka patērētājs vispirms iegādājas preci un tikai tad saņem informāciju, ka uz valsti, kurā patērētājs dzīvo, netiks piegādāta prece. Taču skaidrojumu, kāpēc interneta veikals pieņēmis lēmumu darboties vai nedarboties konkrētā valstī, vislabāk var sniegt pats komersants, norāda PTAC. Arī Šeļmanovs-Plešs aicina rakstīt attiecīgajam interneta veikalam un jautāt, kāpēc preces nav iespējams piegādāt uz Latviju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas