Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Delna sliktāko vērtējumu dod Lembergam un Šleseram, pamats bažām par Zatleru

Aivars Lembergs (Zaļo un zemnieku savienība, ZZS) un Ainārs Šlesers (Šlesera Reformu partija LPP/LC, ŠRP LPP/LC) ieguvuši zemāko vērtējumu "Sabiedrības par atklātību – Delna" deputātu kandidātu vērtējumā, kurā iekļauti arī politisko spēku izvirzītie premjera amata kandidāti.

Pirmdien atklātā deputātu kandidātu reputācijas datubāze arī parāda, ka Zatlera Reformu partijā zemāko vērtējumu ieguvis eksprezidents Valdis Zatlers.

Organizācija izvērtēja 212 kandidātu, kas ir sešu politisko spēku sarakstu augšgalā, iedalot viņus vairākās kategorijās – kandidāti, par kuriem nav publiski pieejama informācijas, kas ļautu novērtēt viņu saistību ar korupciju; zems risks (-1); viela pārdomām (-2); pamats bažām (-3); nopietns pamats bažām (-4); bīstami (-5).

"Delnas" analītiķe Līga Stafecka pirmdien uzsvēra, ka "Lembergam ir nepārspēts profila garums" un viņš novērtēts ar zemāko vērtējumu – mīnus pieci, kas nozīmē, ka publiski pieejamā informācija par kandidātu liecina par sistemātisku neētisku rīcību un/vai iespējamu iesaisti liela mēroga korupcijas gadījumos, aizskarot sabiedrības intereses.

Šāds pats novērtējums dots arī Šleseram. Par iemeslu šādam vērtējumam minēts sāktais kriminālprocess par Šlesera slēptu ietekmi vairākos uzņēmumos, saistība ar laikrakstu "Diena" un "Live Rīga", rokaspulksteņa nedeklarēšanas liga, priežu izciršana Jūrmalā, lieli skaidras naudas uzkrājumi un neskaidri finanšu darījumi, "Jūrmalgeita", "astoņkājis" jeb sev pietuvinātu cilvēku iekārtošana darbā, pozitīvisma kampaņa, partiju maiņa, kā arī vēl citi iemesli.

Četri deputāti, vadoties pēc "Delnas" datubāzes, ieguvuši vērtējumu kā kandidāti, par kuriem ir nopietns pamats bažām (-4) un par kuriem atrasta informācija, kas norāda uz vairākiem vai atkārtotiem pārkāpumiem. Nopietns pamats bažām ir par Jāni Urbanoviču ("Saskaņas centrs", SC), Jāni Ādamsonu (SC), Rihardu Eigimu (ZZS) un Dzintaru Jaundžeikaru (ŠRP LPP/LC).

Zemāko vērtējumu Zatlera Reformu partijā (ZRP) ieguvis politiskā spēka līderis Zatlers (-3). Saskaņā ar "Delnas" datubāzi viņš kā deputāta kandidāts dod vēlētājam pamatu bažām. Kā iemesli tam nosaukti Jūrmalas rezidences noslepenotās mēbeles, "pateicību" lietas, darbošanās ārsta privātpraksē bez līguma uz sievas firmas vārda un implantu iepirkums no sievas firmas.

Vielu pārdomām no ZRP saraksta līderiem, pēc "Delnas" datubāzes, dod Sandra Sondora-Kukule (-2), kā iemesls tam minēta tiesāšanās ar Ādažu domi par žogu tauvas joslā, neskaidrības par dārgas "Jaguar" automašīnas iegādi, privāts atpūtas brauciens par valsts naudu, skaidras naudas uzkrājumu apmērs, kā arī partiju maiņa.

Bet ZRP premjera amata kandidāts Edmunds Sprūdžs (-1) novērtēts kā kandidāts ar zemu risku. Par viņu līdz šim izskanējusī informācija liecina, ka viņš ir maksājis piecīti ceļu policistam, nav skaidrības par viņa izglītību, viņam ir lielas parādsaistības.

"Delnas" analītiķe Stafecka paskaidroja, ka "Delnas" datubāzē no ZRP ir vismazāk kandidātu ar apšaubāmu reputāciju, jo partija ir ļoti jauna un kandidātu vidū ir maz publiski pazīstamu personu.

No Nacionālās apvienības sliktāko vērtējumu ieguvis premjera amata kandidāts Gaidis Bērziņš (-2), kā arī Dzintars Rasnačs (-2). Viņi atzīti par kandidātiem, kuru darbība un biogrāfijas dod vēlētājiem vielu pārdomām.

Bērziņam ir lieli skaidras naudas uzkrājumi un lieli aizdevumi, publikācijas presē liecināja, ka partijas saites palīdzējušas iegūt ienesīgu biznesu "Rīgas Centrāltirgū", viņš ieguvis amatus valsts un pašvaldību uzņēmumos, kā arī ziedojis partijai. Savukārt Rasnačs kopā ar Vinetu Muižnieci (Tautas partija) parakstījis, iespējams, viltoto Saeimas Juridiskās komisijas protokolu, viņš nodarbinājis sievu par savu palīdzi Saeimā, novēloti sniedzis datus Uzņēmumu reģistram, kā arī savulaik, iespējams, mēģinājis izdarīt spiedienu uz tiesu, liecina "Delnas" apkopotā informācija par kandidātu.

Savukārt no "Vienotības" līderiem vēlēšanu sarakstos zemākais vērtējums ir Dzintaram Zaķim (-3). Par iemesliem šādam vērtējumam nosaukta tikšanās ar "Parex" bijušo īpašnieku pirms nozīmīgu likuma grozījumu skatīšanas Saeimā, dzīvokļa īre par valsts naudu no sava brāļa, kā arī kandidātam ir lieli skaidras naudas uzkrājumi.

"Delna" izveidojusi datubāzi, kurā apkopota informācija par 212 deputātu kandidātu no sešiem politiskajiem spēkiem, kuri atrodas sarakstu augšgalā, kā arī partiju izvirzītajiem premjera amata kandidātiem – Nilu Ušakovu (-3) un Lembergu, kas vēlēšanās nestartē.

Par 117 kandidātiem informācija, kas ļautu apšaubīt viņu reputāciju, netika atrasta, par 50 – zems risks, 26 – viela pārdomām, 13 – pamats bažām, 4 – nopietns pamats bažām, bet 2 – bīstami.

Izvērtēta informācija, ko par kandidātu vēstījuši mediji, kā arī informācija no publiski pieejamām datubāzēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas