Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Jaundzimušo skaits Latvijā krītas ceturto gadu pēc kārtas, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati. Tuvākajā desmitgadē dzimstības pieaugums nav gaidāms un dabiskais pieaugums saglabāsies negatīvs

Demogrāfijas bumba ar laika degli

Jaundzimušo skaits Latvijā krītas ceturto gadu pēc kārtas, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati. Tuvāko desmit gadu laikā saskaņā ar Dienas aptaujāto ekspertu datiem dzimstības pieaugums nav gaidāms un dabiskais pieaugums – starpība starp dzimušo un mirušo skaitu – saglabāsies negatīvs. Tas atstās negatīvas sekas gan uz pensiju sistēmu, gan darba tirgu, pārmaiņu priekšā ir arī izglītības sistēma. Tāpat tas liek uzdot jautājumus par to, cik efektīva ir valsts demogrāfijas politika un kas šajā jomā prioritāri būtu darāms.

Top komentāri

Pareizaisjautājums
P
Vai dzimstības samazinājums Latvijā ir tāds pats, kā dzimstības samazinājums latviešiem, kuri mitinās pārtikušajās Rietumu valstīs? Ja tāds pats... tad rodas otrs jautājums - vai dzimstības rādītāji ir uzlabojami ar materiālajiem līdzekļiem?
viss tas pats
v
Varbūt vajadzēja sastādīt kaut cik normālu modeli, kas atbilst valsts politikai, kurā iedzīvotāji pamet laukus un pārvietojas dzīvot uz Ūdensgalvu. Priekš tāda valsts modeļa ar milzīgu metropoli 1,5 - pat 1 miljons iedzīvotāju Latvijā pilnīgi pietiek. Islande līdzīgā konfigurācijā ar vienu lielpilsētu ļoti labi iztiek ar 400 000. Kas attiecas uz darbaspēku, tad lēts darbaspēks ES nav paredzēts un nevajag borēt smadzenēs ka demogrāfijai ar to ir kāds sakars. Un konkurence gan ražošanā gan arī apkalpojošajā sfērā tiek nodrošināta ar automatizāciju - tas ka vēl joprojām tiek borēts, ka migrācija var aizstāt darbiniekus ir pilnīgs garām, jo Latvija nevar konkurēt algu ziņā ar kaimiņiem - pat ar Poliju, kas piesaista ukraiņu lauvastiesu. Bez tam - pensionāru problēmu arī rietumvalstis risina ar pensijas vecuma palielināšanu un Latvija nav nekāds izņēmums šajā ziņā.
ļuļa
ļ
jā, kā tad igaunijā migrācija ir pozitīva. un nigērieši jau ir izveidojuši savus anklāvus, kuros dzīvo nošķirti, ignorē igaunijas likumdošanu un atsakās integrēties. jā, patiesi, tieši uz to mums ir jātiecas. P.S. beidziet vienreiz muldēt par darbaspēka trūkumu. visur pasaules presē raksta, ka jau līdz 2030. gadam vismaz trešdaļa amatu atkritīs kā tādi dēļ komjuterizācijas un draud masu bezdarbs. kam jums pietrūkst tā darbaspēka? idiotiskajās saeimas komisijās? tas jau nu nedigitalizēs, kaut gan vajadzētu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas