Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Deputāti jaunajai Saeimai rosinās atļaut uz NEPLP locekļu amatiem pieteikties brīvi

Uz Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļu amatiem jāļauj cilvēkiem brīvi pieteikties. Atlase būtu minimāla, un uz balsojumu Saeimā varētu nonākt pat desmit kandidātu.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien nolēma šādas vadlīnijas nodot jaunajai Saeimai. Komisija par šādu kārtību vienojās triju cilvēku sastāvā, jo vairāk uz komisijas sēdi trešdien neviens nebija ieradies.

Iepriekš kandidātus uz NEPLP izvirzīja Saeimas frakcijas, bet tagad likums mainīts, tāpēc deputātu diskusiju centrā bija jautājums, kā šajā procesā iesaistīt nevalstiskās organizācijas (NVO).

Lai arī triju cilvēku sastāvā, deputāti pēc aktīvām diskusijām nolēma, ka labākā procedūra būtu dot iespēju kandidātiem brīvi pieteikties Saeimas komisijā, izvērtēt to atbilstību likuma prasībām, lūgt vērtējumu par kandidātiem pie NEPLP izveidotajai Sabiedriski konsultatīvajai padomei, kas apvieno vairāk nekā 40 sabiedrisko organizāciju, un sniegt iegūto informāciju par kandidātu piemērotību Saeimas frakcijām. Iespēja izteikties par kandidātiem būtu arī NVO, kas nav pārstāvētas padomē.

Ja kandidātu būs vairāki desmiti, tad atlasi veiktu Saeimas atbildīgā komisija, bet uz balsojumu Saeimā virzītu tādu kandidātu skaitu, kas "neparalizētu parlamenta darbību".

"Ja virzīs frakcijas, tad skaidrs, ka deputāti aizstāvēs savus virzītos kandidātus. Varam jau arī vienoties, ka kandidātus piedāvā gan frakcijas, gan NVO, bet likumā nav noteikts, ka ir jābūt kādai attiecībai. Citādi beigās iznāks tā – kā frakcijas lems, tā būs, un likuma jaunā interpretācija beigās neko nebūs mainījusi," diskusijā sacīja komisijas vadītāja Ingrīda Circene (Vienotība).

"Ja deputāti negribēs ieklausīties pilsoniskās sabiedrības viedokļos, viņi vienalga balsos tā, kā vēlēsies. Tas ir atkarīgs no tā, cik labticīgi ir deputāti," norādīja Boriss Cilēvičs (Saskaņa centrs).

Savukārt Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāve Dace Reinika pauda satraukumu par Sabiedriski konsultatīvo padomi, kurai sākotnēji bija iecere dot tiesības atlasīt kandidātus. Tam ZZS kategoriski nepiekrita.

"Vai Sabiedriski konsultatīvā padome vispār grib uzņemties šādu misiju? Tas ir atbildīgs uzdevums. Vai viņi ir gatavi kandidātu filtrēšanai? Likums teic, ka sabiedrība konsultē, bet kandidāti jāvirza mums," uzsvēra Reinika.

Esošo piecu NEPLP locekļu mandāts ir pagarināts līdz 1.februārim. Pašlaik padomē darbojas Ābrams Kleckins, Dace Buceniece, Dzintra Geka, Sergejs Kārītis, Imants Skrastiņš un Ingrīda Brigita Stroda.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas