Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Deputāti konceptuāli atbalsta ES komisāra amata pretendenta apstiprināšanu uzticēt Saeimai

Pretēji Saeimas Juridiskās komisijas viedoklim Saeimas deputātu vairākums ceturtdien pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) sagatavotos grozījumus Saeimas Kārtības rullī, kas paredz Latvijas pretendentu uz Eiropas Savienības (ES) komisāra posteni izvirzīt ar vismaz 51 Saeimas deputāta atbalstu.

Par to nobalsoja ZZS, Saskaņas centrs, kā arī Nacionālās apvienības (NA) deputāti, bet pret bija Vienotības, Reformu partijas frakciju un pie frakcijām nepiederošie deputāti.

Iepriekš deputāte Dana Reizniece-Ozola (ZZS) skaidroja, ka patlaban ES komisāru izvirza Ministru prezidents un šī procedūra nav skaidra un caurskatāma. Šo procedūru lielā mērā nosaka tradīcija nevis reglamentēta kārtība. Komisāra amata pretendents tādējādi var tikt virzīts šauru interešu grupas politiskajās interesēs.

Savukārt Saeimas Juridiskā komisija iepriekš noraidīja šo ierosinājumu, skaidrojot, ka tas būtu pretrunā ar Satversmi - tās 24.pants noteic, ka "Saeima, izņemot īpaši Satversmē sevišķi paredzētos gadījumus, taisa savus lēmumus ar klātesošo deputātu absolūto balsu vairākumu". ZZS iesniegtās izmaiņas Saeimas Kārtības rullī noteic, ka šī kandidāta izvirzīšanai būtu nepieciešama 51 balss. Pašlaik Satversmē ir noteikts, ka 51 deputāta atbalsts nepieciešams tikai Valsts prezidenta ievēlēšanai.

Iepriekš izskanējis, ka NA atbalsts eirokomisāra izvirzīšanas kārtības maiņai varētu būt saistāms ar ieriebšanu Vienotības priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai, kura minēta kā viena no iespējamām kandidātēm uz eirokomisāra amatu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

No pirmdienas gaidāmi nokrišņi

No pirmdienas mākoņu daudzums palielināsies, pirmdien dienas laikā daudzviet uzlīs, liecina sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas