Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Divdomības pašvaldību vadītāju deklarācijās: Aizdod vairāk nekā nopelna

Vienu no mazākajām mēru algām - 17,3 tūkstošus eiro - pērn saņēmis Ventspils mērs Aivars Lembergs (Zaļo un zemnieku savienība), taču tā ir niecīga daļa viņa ienākumu - vairumu veido darbība Ventspils brīvostas pārvaldē, Latvijas Tranzīta biznesa asociācijā, Ventspils attīstības aģentūrā, Biznesa attīstības asociācijā.

Arī akciju sabierība Valters un Rapa Lemberga kabatu papildina ar apmēra 90 tūkstošiem eiro. Tiesa, mēra kopējie ienākumi 308,9 tūkstošu eiro apjomā, ir ievērojami mazāki nekā iepriekšējos gados. Viņa oficiāli deklarētās parādsaistības jau gadiem ir nemainīgi lielas - 14,6 miljoni eiro.

Pašvaldību vadītāju deklarāciju pūra lāde atklāj pa kādai divdomībai, piemēram, Jūrmalas mērs Gatis Truksnis (Zaļo un zemnieku savienība) pērn aizdevis summu, kas 1,3 reizes pārsniedz viņa kopējos gada ienākumus, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Trukšņa 2013.gada amatpersonas deklarācijā fiksēts 44,8 tūkstošu eiro liels aizdevums, kaut kopējie ieņēmumi pērn bijuši 35,4 tūkstoši eiro - mēra alga un atalgojums kā kapitāldaļu turētāja pārstāvim deviņos pašvaldību uzņēmumos. Līdzekļi tik dāsnam aizdevumam viņam bija - kūrortpilsētas mērs gadiem veidojis uzkrājumus bankās. Arī sarunā ar Dienas Biznesu Truksnis lakoniski izteicies, ka naudu aizdevis pratāvpersonai, izmantojot uzkrājumus.

Turpretī sen notērēti ir Rīgas mēra Nila Ušakova (Saskaņas centrs) uzkrājumi, jau vairākus gadus liekot viņam dzīvot parādos. 2012.gadā par vairāk nekā 14 tūkstošiem eiro palielinātās parādsaistības pašlaik sasniegušas teju 66 tūkstošus eiro un pērn tās izdevies samazināt par nepilniem 2,7 tūkstošiem eiro. Parādus Ušakovs uzkrājis, veidojot politisko karjeru. 2006.gadā, kļūstot par Saeimas deputātu, viņa parādi bija 11 tūkstoši eiro. Pašlaik lielāko tiesu viņa ienākumu veido samaksa par darbu Rīgas brīvostas valdē - 48,7 tūkstoši eiro gadā, bet mēra alga - 27,9 tūkstoši eiro, apkopojis Dienas Bizness.

Deklarācijas liecina, ka vairāki lielo pilsētu vadītāji dzīvo "no plikas algas", piemēram, Jelgavas mērs Andris Rāviņš un Valmieras mērs Inesis Boķis, savukārt vairākiem citiem mēriem dažos simtos līdz mazliet virs tūkstoša eiro mērāmas summas gadā ienes arī katrs uzņēmums, kurā viņš ir kapitāldaļu turētāja pārstāvis.

Pērn juridiskiem pakalpojumiem Lembergs tērējis 54,9 tūkstošus eiro, 2012.gadā - 89,9 tūkstošiem eiro, vēl gadu iepriekš - virs 551 tūkstošiem eiro, liecina Dienas Biznesa aprēķini.

Laikraksts secinājis - kopumā lielo pilsētu vadītājiem 2013.gads, tāpat kā iepriekšējie, no saimnieciskā viedokļa bijis rāms. 

Visu rakstu ar ieskatu pašvaldību vadītāju deklarācijās lasiet pirmdienas, 12.maija, laikrakstā Dienas Bizness!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas