Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Diviem Saeimas deputātiem pārbaudē būs jāpierāda valsts valodas zināšanas

"Jaunā vienotība" (JV) rosinājusi nosūtīt Saeimas deputātu Jefimiju Klementjevu no opozīcijā esošās partijas "Stabilitātei" uz valsts valodas pārbaudi.

Kā aģentūrai LETA pavēstīja JV Saeimas frakcijas vadītājs Edmunds Jurēvics, ievērojot publiski izskanējušo informāciju par Klementjeva nepietiekamo valsts valodas prasmi, septembrī viņš vērsies Valsts valodas centrā, lūdzot sniegt detalizētu informāciju par Klementjeva valodas prasmju atbilstību augstākā līmeņa - C2 - pakāpei.

Valsts valodas centrs ir apliecinājis, ka Klementjeva latviešu valodas prasmes nav atbilstošas un šogad viņam tika piemērots attiecīgs administratīvs sods.

Ņemot vērā Valsts valodas centra sniegto informāciju, 26.septembrī JV Saeimas frakcijas deputāti ir iesnieguši Saeimas Prezidijam lēmuma projektu par deputāta Klementjeva nosūtīšanu uz valsts valodas pārbaudi.

Iepriekš Nacionālā apvienība (NA) uzsāka parakstu vākšanu, lai nosūtītu divus Saeimas deputātus no partijas "Stabilitātei" frakcijas - Klementjevu un Viktoru Pučku - uz valsts valodas prasmes pārbaudi, jo neesot pārliecības par viņu latviešu valodas zināšanām tādā līmenī, lai varētu pildīt deputāta pienākumus.

NA ceturtdien paziņojusi, ka partijai izdevies savākt 20 parakstus abu deputātu nosūtīšanai uz valsts valodas pārbaudi.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Valsts valodas centrā, centra amatpersonas iepriekš pārbaudījušas piecu deputātu valsts valodas lietojuma atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām.

Valsts valodas centra amatpersonas, neminot deputātu vārdus, konstatējušas, ka viena deputāta valsts valodas lietojums neatbilst normatīvajos aktos noteiktajam apjomam - augstākā līmeņa 2. pakāpei (C2), tādējādi tika konstatēts Valsts valodas likuma 6. panta pirmās daļas prasību pārkāpums, deputātam piemērots administratīvais sods.

Savukārt citam deputātam piemērots administratīvais sods par amatpersonas likumīgo prasību nepildīšanu vai amatpersonas darbības traucēšanu, jo deputāts vairākkārt neieradās uz pārbaudi Valsts valodas centra noteiktajā laikā, lēmums ir pārsūdzēts.

Saņemot ziņas par iespējamu pārkāpumu valsts valodas lietošanas jomā, Valsts valodas centrs normatīvajos aktos noteiktās kompetences ietvaros pārbauda šīs ziņas. Valsts valodas lietojuma pārbaudē Valsts valodas centra amatpersonas pārbauda personu valsts valodas lietojuma atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām. Proti, pārliecinās, vai deputāts prot un lieto valsts valodu augstākā līmeņa 2. pakāpei (C2).

Konstatējot administratīvo pārkāpumu valsts valodas lietošanas jomā, Valsts valodas centrs personai piemēro administratīvo sodu. Soda sankcija par valsts valodas nelietošanu profesionālo un amata pienākumu veikšanai nepieciešamajā apjomā ir brīdinājums vai naudas sods no 35 līdz 700 eiro.

Saeimas Kārtības rullī ir noteikts - ja ne mazāk kā 20 deputāti apšauba, vai kāds deputāts prot valsts valodu tādā apjomā, kāds nepieciešams profesionālo pienākumu veikšanai, viņiem ir tiesības iesniegt lēmuma projektu par attiecīgā deputāta nosūtīšanu uz valsts valodas prasmes pārbaudi.

Lēmuma projektu par deputāta nosūtīšanu uz valsts valodas pārbaudi vērtē Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija. Gala lēmumu par nosūtīšanu uz pārbaudi pieņem Saeima.

Pārbaudi ne vēlāk kā piecu mēnešu laikā no lēmuma pieņemšanas deputāts veic Valsts izglītības satura centrā. Pārbaudi šajā termiņā drīkst veikt ne vairāk kā divas reizes. Ne mazāk kā desmit deputāti var iesniegt lēmuma projektu par valsts valodas pārbaudes termiņa pagarināšanu, teikts Kārtības rullī.

Saeimas Kārtības rullī norādīts, ka gadījumā, ja Saeima ir pieņēmusi lēmumu par attiecīgā deputāta nosūtīšanu uz valsts valodas prasmes pārbaudi un, veicot šo pārbaudi, ir konstatēts, ka deputāta valsts valodas zināšanas neatbilst normatīvajos aktos noteiktajam līmenim vai deputāts noteiktajā termiņā nav ieradies uz pārbaudi, Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija 15 dienu laikā iesniedz Saeimai lēmuma projektu par deputāta izslēgšanu no Saeimas sastāva.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas