Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

E-pastu karš pirmajās dienās apvērsumu nav radījis

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Bērnu literatūras centra un LNB Atbalsta biedrības uzsāktais e-pastu karš pirmajās dienās akcijas adresātiem – dažādām valsts iestādēm -   lielas neērtības nav radījis. Saņemto vēstuļu skaits lasīšanas programmas aizstāvībai svārstās no dažiem desmitiem līdz pat simtam dienā, taču akcijas rīkotāji cer, ka līdz e-pastu kara beigām 29.aprīlī viņi tiks sadzirdēti.

Par e-pastu kara sākumu tika izvēlēts 2. aprīlis, Starptautiskā bērnu grāmatu diena. Lai protestētu pret apdraudētajām iespējām bērniem un jauniešiem vietējā bibliotēkā bez maksas lasīt jaunākās grāmatas, ikviens aicināts sūtīt ziņu Es gribu lasīt! uz atbildīgo valsts institūciju e-pastiem.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) e-pastā kopš akcijas sākuma saņemti aptuveni 100 akcijas atbalstītāju e-pasti gan no sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem, gan bērniem, kuri piedalās šajā programmā, gan skolotājiem un bibliotēku darbiniekiem, kuri pauž sašutumu par Valsts Kultūrkapitāla fonda lēmumu nepiešķirt finansējumu valsts mēroga lasīšanas veicināšanas programmai Bērnu un jauniešu žūrija.

Vēstulēs uzsvērts, ka sabiedrība, kas nelasa, ir neizglītota un vāja. Lasīšanas ieradumi ir jāattīsta jau bērnībā, tāpēc tas būtu tikai pašsaprotami, ka valdība šādu projektu atbalstītu, vēl jo vairāk tāpēc, ka tas guvis popularitāti bērnu vidū. Šo programmu ļoti lielā mērā atbalsta arī pilsētu un pagastu bibliotēkas, kurām šis projekts ir iespēja iegādāties bērnu auditorijas grāmatas. Vecāki ar e-pastu palīdzību atgādina, ka lasīšana ir ne tikai brīvā laika lietderīga pavadīšana, bet arī attīsta bērna loģisko domāšanu un paplašina vārdu krājumu.

“Mēs katru dienu saņemam daudz e-pastu par visdažādākajiem jautājumiem un tos izskatīt un iepazīties ar tā saturu, un nepieciešamības gadījumā sniegt pieprasīto informāciju un atbildes uz uzdotajiem jautājumiem ir ministrijas pienākums. Arī šie e-pasti tiek izlasīti, tāpat kā citi,” norāda IZM pārstāve  Dace Jansone.

Arī Kultūras ministrija 2.aprīlī saņēmusi nedaudz vairāk kā 100 e-pastu. "E-pastu karš nav skāris Kultūras ministrijas ikdienas darbu,” norāda ministrijas pārstāve Lolita Rūsiņa.

Savukārt Kultūrkapitāla fonda biroja administratore Zaiga Henkele atzīst, ka akcija ir nedaudz traucējoša, jo katrs e-pasts ir jāatver un jāpārbauda. “Sūta gan bērni, gan pieaugušie. Otrdien no rīta esam saņēmuši vair;ak nekā 30 e-pastu, pirmdien arī ap 30. Cilvēki raksta: es gribu, lai bērniem būtu iespēja lasīt. Var redzēt, ka bērni ir aizvesti uz kādu bibliotēku, jo atnāk rindā e-pasti no vienas skolas, no vienas klases. Nezinu, vai nāksies uz šiem epastiem atbildēt, šobrīd pieņemam zināšanai, ka šāda akcija notiek,” informē Z.Henkele.

Ministru kabineta preses sekretāre Zanda Sadre informē, ka pašlaik saņemtas 116 Gribu lasīt e-pasta vēstules. “Vēstules esam izlasījuši un vērsīsim atbildīgo ministriju – Izglītības un zinātnes ministrijas, kā arī Finanšu ministrijas - uzmanību, lai meklētu risinājumus.

Labklājības ministrija un Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome, kas arī ir akcijas mērķauditorijas sarakstā,  nav saņēmusi nevienu šādu e-pastu.

Viena no e-pastu karu ierosinātājām, Latvijas Bibliotēku biedrības vadītāja Silvija Tretjakova Dienai sabiedrības aktivitāti vērtē kā apmierinošu, norādot, ka e-pastu karš tupināsies līdz 29.apīlim. “Ceru, ka līdz tam mēs tiksim sadzirdēti, jo līdz šim mūsu centieni, piemēram, atklātā vēstule amatpersonām un atbildīgajām valsts institūcijām, ir palikusi bez ievērības,” teic S.Tretjakova.

Akcijas rīkotāji e-pastu Es gribu lasīt! lasīšanas veicināšanas programmas atbalstam aicina sūtīt uz valsts iestāžu e-pastiem: [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected].




Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas