Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Eiropas Komisija rosina veidot fondu vistrūcīgāko cilvēku atbalstam

Eiropas Komisija trešdien nākusi klajā ar priekšlikumu veidot fondu vistrūcīgāko cilvēku atbalstam, vēsta Latvijas Radio.

Jaunajam fondam būtu jāaizstāj tā sauktā pārtikas paku programma, kuru jau sešus gadus izmanto arī Latvija. Latvijas puse un atbildīgās ministrijas ar Eiropas Komisijas priekšlikumi vēl iepazīsies, taču jau tagad zināms, ka lai pretendētu uz fonda atbalstu, būs nepeiciešams arī līdzfinansējums.

Vēl tikai nākamgad, 2013. gadā, spēkā būs Eiropas Savienības atbalstītā, tā sauktā pārtikas paku programma trūcīgajiem ļaudīm, ko līdz šim izmantojusi arī Latvija. Pēc garām diskusijām pašu dalībvalstu starpā, programmu ir nolemts beigt. Šodien Eiropas Komisijas piedāvātā fonda ideja vistrūcīgāko cilvēku atbalstam ir aizvieto šo palīdzības tukšumu, tomēr nedaudz citādākā veidā.

Proti, Eiropas Komisijas piedāvājums ir izsniegt cilvēkiem ne tikai pārtiku, bet arī atvēlēt līdzekļus apģērbam un citām nepieciešamām lietām arī bezpajumtniekiem un it īpaši trūcīgajiem bērniem. Fonda darbībai septiņos gados no, 2014.-2020.gadam būs atvēlēti 2,5 miljardi eiro. Taču naudu nepiešķirs tāpat vien, ja valsts vēlēsies saņemt šos līdzekļus, tai būs jāpiedalās ar 15% lielu līdzfinansējumu.. Tā ir būtiska atšķirība no līdz šim pieejamās pārtikas paku programmas, kurā valstij vajadzēja samaksāt tikai pievienotās vērtības nodokli par iegādātajiem produktiem. Jāpiebilst, ka līdz šim pārtikas pakas Latvijā ik mēnesi saņem vairāk nekā 100 tūkstoši cilvēku.

Pārtikas paku programmu Latvijā uzrauga Zemkopības ministrija, administrē Lauku atbalsta dienests, bet tās pie cilvēkiem nogādā nevalstiskās organizācijas, un visplašāk pārstāvētais Sarkanais krusts, kurš uzskata, ka palīdzību tādā vai citādā veidā vajadzētu turpināt. Zemkopības ministrijā šobrīd ar jauno Eiropas Komisijas fonda piedāvājumu vēl iepazīstas. Kā norāda Zemkopības Ministrijas lauksaimniecības departamenta augkopības nodaļas vadītāja Kristīne Sirmā, priekšlikumu būs jāizskata kopā ar citām ministrijām un jāizvērtē, ko no fonda varētu iegūt. Līdzfinansējums būs viens no jautājumiem.

Jāteic, ka salīdzinājumā ar līdzšinējai pārtikas paku programmai piešķirtajiem līdzekļiem, jaunajā fondā nākamajiem septiņiem gadiem naudas atvēlēts plašākam palīdzības spektram, ne tikai pārtikai, taču pašu līdzekļu būs par teju 200 miljoniem eiro gadā mazāk. Par to arī Eiropas Komisija izpelnījusies kritiku taču Sociālo lietu komisārs Lāzlo Andors šodien noraidīja šos pārmetumus, sakot, ka šī palīdzības programma nav vienīgā un jau tagad ir jāspēj piesaistīt resursus arī vēl no citiem avotiem. Tātad, ja Eiropas Savienības dalībvalstu pārstāvji un Eiropas Parlaments šo priekšlikumu apstiprinās, fonds sāks darboties 2014.gadā.

Kopējā Eiropas statistika vēsta, ka sociālajai situācijai pēdējos gados ir tendence pasliktināties un plaisa starp cilvēkiem aug arvien lielāka un Latvija joprojām ir to valstu vidū, kur ir salīdzinoši lielākais vistrūcīgāko cilvēku skaits.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas