Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Eiropas pētījumu centra izdotā grāmata provocē uz Latgales autonomiju

Eiropas pētījumu centra izdota grāmata Latgalija – v poiskah inovo bitija (Latgale – jaunas esamības meklējumos) sagroza Latvijas vēsturi un provocē uz Latgales autonomiju, otrdien vēsta laikraksts Latvijas Avīze.

Grāmatas autors ir krievu valodas referenduma iniciators un minētā institūta vadītājs Aleksandrs Gapoņenko, bet līdzautors norādīts kāds Oļegs Alantss, kurš esot kāda Latgales uzņēmēja pseidonīms.

Avīze vēsta, ka aptuveni 500 lappušu biezajā grāmatā uzmanība tiek pievērsta ne tikai latgaļu problēmām jau kopš 12. gadsimta, bet arī Latvijas vēsturei kopumā. Piemēram, autori cenšas atspēkot "mītu par zelta dzīvi" Latvijas valstiskuma periodā starp abiem pasaules kariem. Patiesībā tas esot bijis sociāli un ekonomiski smags laiks, kas novedis pie diktatora Kārļa Ulmaņa nākšanas pie varas, kurš izrēķinājies ar politisko opozīciju un būvējis autoritāru personības kultu, raksta Latvijas Avīze. Grāmatā arī minēts, ka deportācijas esot noritējušas ļoti civilizēti un tās pat bijušas nepieciešamas, lai atbrīvotos no režīmam nelojālām personām un viņu atbalstītājiem. Savukārt padomju laikā esot sākusies strauja sociāla, ekonomiska un kulturāla augšupeja.

Laikraksts vēsta, ka autori uzskata, ka Latvijas neatkarības atgūšana neesot vis bijis plašu tautas masu cīņas nopelns, bet gan PSRS vājuma un tās ģeopolitisko pretinieku ASV spiediena rezultāts. Aptuveni miljons cilvēku esot tikuši represēti, piešķirot viņiem pazemojošo nepilsoņa statusu. Nobeigumā dots vērtējums, ka Latvija esot valsts, kas nav spējīga veikt savas pamatfunkcijas, kā arī ieteikumi latgaliešiem pieprasīt reģiona autonomiju.

Avīze informē, ka Saeimas debatēs satraukumu par šādas literatūras tirgošanu Latvijas grāmatnīcās pauda deputāts Einārs Cilinskis (NA). Saskaņas centra pārstāvis Boriss Cilevičs viņam oponēja, sakot, ka tad, ja valsts drošību var apdraudēt ar vienu grāmatu, drošības jomā ir daudz problēmu. Viņaprāt, ne mazāk radikālas publikācijas var atrast arī pretējā nometnē. Savukārt deputāts Juris Viļums (RP), kurš sevi pozicionē kā Latgales lobiju parlamentā, pauda nožēlu, ka latgaliešu valodas un kultūras jautājums kļuvis par Gapoņenko, Lindermana un tamlīdzīgu personu jājamzirdziņu, ziņo Latvijas Avīze.

Grāmatas izvērtēšanā iesaistījusies arī Drošības policija. Tā jau pirms deputātu debatēm esot bijusi informēta par minēto grāmatu un veikšot analīzi savas kompetences ietvaros.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas