Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

EK: Latvijas ekonomika uzrāda stabilāku izaugsmi par iepriekš prognozēto

Latvijas ekonomika uzrāda stabilu izaugsmi, kas ir labāka, nekā Eiropas Komisija (EK) prognozēja pērn rudenī - prognozēto 2,4% no iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmes vietā 2015.gadā Latvijas ekonomika uzrāda 2,7% izaugsmi, liecina EK paziņojums par ziemas ekonomikas prognozi.

Arī šogad ar EK prognozēto izaugsmi 3,1% no Latvijas IKP Latvija būs krietni virs eirozonas un Eiropas Savienības (ES) vidējiem rādītājiem. Attiecīgi 1,7% un 1,9%.

Latvijas izaugsmes galvenais dzinējspēks šobrīd ir iekšējais pieprasījums, kas labi parāda, ka ekonomika ir atkopusies un atrodas ekonomiskā cikla augšupejošā fāzē. Tas saistāms ar to, ka Latvijas ekonomika veiksmīgi izmanto labo globālo konjunktūru - zemās enerģijas cenas un zemās procentu likmes starptautiskajos finanšu tirgos, skaidro EK.

Tāpat bankas sākušas aktīvāk kreditēt gan uzņēmumus, gan mājsaimniecības, kas vitāli svarīgi tautsaimniecības stimulēšanai. Īpaši zīmīgs ir fakts, ka 2015.gadā pirmo reizi kopš 2008.-2010.gada krīzes bezdarbs ir krities līdz viencipara skaitlim jeb 9,9%, un paredzams, ka šī pozitīvā dinamika turpināsies arī 2016.gadā, kad bezdarbs kritīsies līdz 9,2%.

EK gan norādījusi, ka šobrīd Latvijai vajadzētu izmantot labvēlīgo stāvokli valsts ekonomikā un šo "izdevības logu" izmantot strukturālajām reformām, kas īpaši svarīgas investīciju piesaistei un Latvijas ekonomikas konkurētspējas stiprināšanai.

Tikmēr Eiropas ekonomika sāk ceturto atlabšanas gadu, un turpinās mērena izaugsme, ko galvenokārt rada patēriņš. Vienlaikus lielākā daļa pasaules ekonomikas saskaras ar būtiskiem izaicinājumiem, un tādējādi pieaug Eiropas izaugsmes riski.

EK ziemas prognoze norāda uz to, ka vispārējās izaugsmes perspektīvas kopš rudens nav stipri mainījušās, bet, galvenokārt ārējo faktoru ietekmē, ir pieaudzis risks, ka izaugsme neatbildīs prognozēm. Ir sagaidāms, ka izaugsme eirozonā šogad palielināsies līdz 1,7%. Pagājušajā gadā tā palielinājās līdz 1,6%. Tikmēr 2017.gadā tā sasniegs 1,9%.

Tiek prognozēts, ka ES ekonomikas izaugsme šogad saglabāsies stabila 1,9% līmenī un nākamgad pieaugs līdz 2%.

Sagaidāms, ka atsevišķi faktori, kas veicina izaugsmi, izpaudīsies spēcīgāk un ilgāk, nekā tika paredzēts iepriekš. Šie faktori ir zemās naftas cenas, labvēlīgi finansēšanas nosacījumi un zemais eiro valūtas kurss. Vienlaikus ekonomikas riski kļūst izteiktāki un parādās jauni izaicinājumi - lēnāka izaugsme Ķīnā un citās jaunietekmes tirgus ekonomikās, vāja globālā tirdzniecība, kā arī ģeopolitiskā un ar politiku saistītā nenoteiktība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas