Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Ekonomisti prognozē lēnu un svārstīgu mazumtirdzniecības attīstību

Tēriņos piesardzīgais patērētāju noskaņojums un inflācijas spiediens, kas noēd ienākumu palielinājumu, nozīmē, ka mazumtirdzniecības attīstība šogad būs lēna un svārstīga, norāda biznesa portāla "Nozare.lv" aptaujātie banku ekonomisti.

Lai arī maijā, salīdzinot ar aprīli, mazumtirdzniecībā bija vērojams apgrozījuma pieaugums par 2%, ekonomisti domā, ka stabilitāti nozares rādītājos šogad vēl nevarēs vērot, jo līdz šim pieaugumu vienā mēnesī nomainījis kritums jau nākamajā.

"Latvijas Krājbankas" galvenā analītiķe Olga Ertuganova uzskata, ka mazumtirdzniecības rādītāji turpina norādīt uz ļoti nevienmērīgu un nestabilu iekšējā patēriņa attīstību. Viņasprāt, lai arī vairākām produktu grupām tirdzniecība maijā augusi, kopējais noskaņojums patērētāju vidū pagaidām neliecina, ka tikpat labus rādītājus mazumtirdzniecībā varēsim novērot visa gada garumā.

"Neapšaubāmi, situācija valstī ir stabilizējusies, bezdarbs mazinājies, atsevišķos uzņēmumos vērojams algu pieaugums. Tomēr vienlaikus jāņem vērā būtisks inflācijas spiediens, kas gandrīz pilnībā noēd jebkādu ienākumu palielinājumu, un arī problēmas darbaspēka tirgū, kas būtiski ierobežo bezdarba samazinājuma potenciālu," uz iespējamajiem riskiem nozares attīstībai norāda Ertuganova.

Viņasprāt, ja pirms gada diviem cilvēki bieži vien ierobežoja patēriņu ne tikai sliktās finansiālas situācijas dēļ, bet arī pastāvot neziņai par nākotni, tagad tieši pārliecība par augošām cenām un tarifiem uztur visai konservatīvu pieeju tēriņiem.

Ekonomiste arī uzsver, ka inflācijas uzliesmojuma rezultātā šogad arvien sarežģītāka finansiālā situācija kļūst maznodrošinātajiem iedzīvotājiem. Tāpēc kaut arī tīri tehniski viņu patēriņš pašlaik mazāk ietekmē kopējos mazumtirdzniecības rādītājus, mēs nekādā gadījumā nevaram ignorēt šīs problēmas, runājot par ekonomikas stāvokli tagad un nākotnē, sacīja Ertuganova.

Arī "SEB bankas" sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis pieņem, ka, visticamāk, turpmākajos mēnešos mazumtirdzniecībā varēs vērot svārstīgumu, ko raksturo divi soļi uz priekšu un viens atpakaļ. Savukārt gadā kopumā, pēc viņa prognozēm, varēs vērot mazumtirdzniecības apjomu nelielu pieaugumu.

Viņa skatījumā, no tirdzniecības segmentiem šogad vislabāk veiksies ilglietošanas preču tirdzniecībā, savukārt pārtikas preču tirdzniecībā vēl kādu laika periodu varētu saglabāties nelieli mīnusi, ņemot vērā straujo cenu kāpumu pārtikas precēm un patērētāju skaita samazināšanos emigrācijas dēļ. Uz leju kopējos mazumtirdzniecības rādītājus turpināšot vilkt auto degvielas tirdzniecība, kurā šogad gaidāms tirdzniecības apjomu kritums.

Lēnu mazumtirdzniecības attīstību gada griezumā prognozē arī "Swedbank" vecākais ekonomists Dainis Stikuts. Savas prognozes viņš pamato ar to, ka, lai arī mazumtirgotāju noskaņojums jau vairākus mēnešus ir diezgan stabils, viņi neparedz strauju attīstību. Savukārt patērētāju optimisms norāda uz piesardzību tēriņos, un viņi nesagaida nedz savas finanšu situācijas, nedz arī valsts ekonomiskās situācijas strauju uzlabošanos.

Kā uzsver Stikuts, zemā pieprasījuma pamatā ir lēna ienākumu un nodarbinātības izaugsme, bet inflācija un nodokļu palielinājumi vēl vairāk mazina iedzīvotāju pirktspēju.

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) norādīja, ka patēriņa rādītāji par pieciem mēnešiem liek domāt, ka gaidāma pozitīva attīstība arī ekonomikā kopumā, kas vēl tik skaidri neizpaudās pirmā ceturkšņa rādītājos.

Viņaprāt, kā pierādījums kopējām pozitīvām tendencēm Eiropā ir Eiropas Komisijas publicētie dati par patērētāju uzticības rādītājiem, kas sola arī turpmāku apgrozījuma pieaugumu mazumtirdzniecības sektorā, saistot to gan ar kopējo tautsaimniecības izaugsmi, gan arī ar pašu patērētāju individuālo finansiālā stāvokļa uzlabošanos.

Jau ziņots, ka maijā, salīdzinot ar aprīli, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās, mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums pieaudzis par 2%, biznesa portāls "Nozare.lv" uzzināja Centrālajā statistikas pārvaldē (CSP).

Pārtikas preču mazumtirdzniecības uzņēmumos apgrozījums sarucis par 0,5%, bet nepārtikas preču pārdošanas apjomi pieauguši par 3,3%.

Salīdzinot ar 2010.gada maiju, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās, šogad maijā kopējais mazumtirdzniecības apgrozījums palielinājies par 0,7%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas