Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Eksperte: Jāveido sistēma valsts nekustamo īpašumu efektīvai apsaimniekošanai

Valsts nekustamo īpašumu apsaimniekošanas efektivitātes paaugstināšana jāsāk no paša sākuma - jāizvērtē īpašumu lietderīgums un jāizveido sistēma, kā strādāt ar valsts īpašumiem, jo šie īpašumi ir ļoti dažādi, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja nekustamo īpašumu kompānijas "Newsec Latvia" izpilddirektore Olga Kozina.

"Patlaban Latvijā šķiet, ka VAS "Valsts nekustamie īpašumi" strādā tādā ugunsdzēsēju režīmā - tiek risināti "degošie" jautājumi, bet nav vienotas un sistemātiskas pieejas valsts īpašumu apsaimniekošanā. Šīs problēmas ir līdzīgas visām jaunajām Eiropas Savienības dalībvalstīm," sacīja Kozina.

Viņa uzskata, ka sistēmai būtu jābalstās uz analīzi - kādi ir šie īpašumi, kāda ir to perspektīva. Tagad valsts ar saviem īpašumiem mēģina risināt dažādus jautājumus - pirmkārt, nodrošināt valsts struktūras ar telpām un, otrkārt, gūt peļņu vai vismaz mazināt zaudējumus no valsts īpašumiem.

"Šie abi uzdevumi bieži nonāk pretrunā - tas, kas nāk par labu valsts institūcijām, kuras atrodas šajos īpašumos, nenāk par labu ienākumiem, jo brīvajā tirgū varētu saņemt augstāku nomas maksu, turklāt nomnieks īpašumu varētu arī rekonstruēt," uzskata Kozina.

Patlaban daudzas valsts īpašumā esošas ēkas stāv tukšas, bet neviens nav rēķinājis, vai patlaban nebūtu izdevīgāk šīs ēkas pārdot, pat neskatoties uz to, ka tirgus cenas nav augstākajā punktā, skaidroja Kozina. Tā varētu dabūt kaut kādu naudu budžetā, izvairīties no esošajām apsaimniekošanas izmaksām. Patlaban šie īpašumi neģenerē nekādu pozitīvu naudas plūsmu, bet rada tikai operacionālus izdevumus, piebilda eksperte.

"Protams, rodas jautājums, vai valsts īpašumā nav pārāk daudz objektu, taču likumdošana šos īpašumus neļauj tik viegli pārdot. Ir ļoti daudzas interesantas ēkas pilsētas centrā, par kurām potenciālie investori ir izrādījuši interesi. Turklāt, lai ieguldītu lielus līdzekļus, investoriem ir vēlme dabūt šīs ēkas savā īpašumā, nevis nomāt no valsts uz kādu noteiktu termiņu, jo ieguldīto līdzekļu atpelnīšanas laiks ir diezgan ilgs. Nomas gadījumā tomēr pastāv diezgan daudzi juridiskie riski, kā arī daudzi likumdošanā paredzēti ierobežojumi," sacīja Kozina.

Jautāta, vai būtu nepieciešams mainīt likumdošanu, lai valsts savus īpašumus varētu vieglāk pārdot, Kozina sacīja, ka valstij ir jāizvairās no potenciālas korupcijas un gadījumiem, kad valsts manta tiek izšķērdēta, tāpēc diezgan nopietni jāpiestrādā pie īpašumu pārdošanas mehānisma.

"Protams, ka pārdošanai jānotiek izsolēs, bet ir jādomā, kā sakārtot procesus, lai pārdošanu varētu iniciēt, lai tā notiktu atklāti un caurspīdīgi un lai valsts mērķtiecīgi virzītos uz sava īpašumu portfeļa optimizāciju, atbrīvotos no nevajadzīgajiem īpašumiem un pilnveidotu esošo īpašumu apsaimniekošanas struktūru," piebilda Kozina.

"Newsec" dibināts 1994.gadā Zviedrijā, pasaulē to pārstāv vairāk nekā 6000 konsultantu komanda.

"Newsec" šodien ir attīstītākais nekustamo īpašumu konsultantu uzņēmums Ziemeļeiropā ar 12 reģionālajiem birojiem, tajā skaitā Lietuvā, Latvijā, Somijā, Norvēģijā, Zviedrijā un Kaļiņingradā, un nodarbina 500 cilvēkus.

2009.gadā "Newsec" iegādājies un pilnībā integrējis savā struktūrā Baltijas valstu nekustamo īpašumu kompāniju "Re&Solution".

"Newsec" piedāvā pilnu nekustamo īpašumu pakalpojumu klāstu īpašniekiem. Darījumu un konsultāciju apjoms, ko uzņēmums veic, sasniedzis vairāk nekā deviņus miljardus eiro (6,3 miljardus latu). Ik gadu "Newsec" vērtēto nekustamo īpašumu vērtība sasniedz vairāk nekā 65 miljardus eiro (45,5 miljardus latu), un uzņēmums pārvalda vairāk nekā 1000 īpašumu desmit miljardu eiro (septiņu miljardu latu) vērtībā.

Visu interviju ar Kozinu var lasīt biznesa portāla "Nozare.lv" sadaļā "Viedokļi, intervijas".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas