Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Eksperte par Liepājas gadījumu: Cietumsods ne vienmēr ir labākais risinājums

Diskusijas par to, vai sodam par netiklām darbībām ar mazgadīgo meitenīti bija jābūt bargākam, nekā Liepājas tiesas piespriestais piespiedu darbs, naudas sods un probācijas dienesta uzraudzība, nerimst. Tiesību zinātņu eksperte, biedrības Providus juriste Ilona Kronberga uzskata, ka cietumsods ne vienmēr ir labākais risinājums, trešdien vēstīja raidījums LNT Ziņas sešos.

Juriste norāda, ka soda bargums nav svarīgākais šajā lietā. Daudz būtiskāk ir rūpēties par cietušās meitenītes atveseļošanās iespējas.

Eksperte arī uzskata, ka noziedznieka rehabilitācija ir daudz būtiskāka nekā cietums, jo ārstēšana glābj no turpmākām bērnu ciešanām. “Uzraudzības un ārstēšanas funkciju ir iespējams veikt vislabāk, pat esot probācijas uzraudzībā. Protams, varam diskutēt, ir jābūt speciālistu izvērtējumam, kādos apstākļos šie cilvēki ir turami, bet jebkurā gadījumā ir jāfokusējas uz cietušo,” norādīja Kronberga.

Viņa atgādina, ka Liepājas pedofilu nozieguma izdarīšanas brīdī spēkā bija maigāki sodi nekā tagad. Tikmēr liepājnieki pieteikuši protesta akciju, kas notiks piektdien pie pilsētas tiesas nama.

Jau vēstīts, ka Liepājas tiesā notiesātā tēva un dēla netiklās darbības ar mazgadīgo nav bijušas tādas, lai viņiem piemērotu cietumsodu, un apsūdzības uzturētāju piemērotais sods apmierina, izteikusies Liepājas prokuratūras prokurore Ligita Arāja, kas šajā lietā uzturēja apsūdzību.

Liepājas tiesas spriedumu un prokurores rīcību uzdevusi izvērtēt gan Ģenerālprokuratūra, gan situāciju vērtēs Tieslietu ministrija.

Abi vīrieši bija apsūdzēti pēc Krimināllikuma 162.panta 2.daļas vecajā redakcijā - par netiklu darbību izdarīšanu ar mazgadīgo, par ko attiecīgajā redakcijā likumā paredzēts sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Noziedzīgās darbības norisinājušās ilgstošā laika periodā - no 2009.gada līdz 2014.gada 27.februārim. Kad nekrietnās izdarības pret bērnu sākās, meitenītei bija tikai pieci gadi, turklāt 48 gadus vecais Jevgēņijs bija tuvs viņas radinieks, vēsta laikraksts.

Izmantojot savu autoritāti, vīrietis dažādos neķītros veidos apmierinājis savu dzimumtieksmi, nosakot - ja meitenīte piekritīs neķītrajām rīcībām, viņa drīkstēs skatīties multiplikācijas filmas. Vīrietis meitenītes priekšā atkailinājis savu dzimumlocekli, licis viņai to aizskart un veicis vēl veselu virkni netiklu darbību vairāku gadu garumā.

Ar līdzīgām darbībām nodarbojies arī šī vīrieša 22 gadus vecais dēls. Viņš mazo meitenīti izmantojis laika posmā no 2011.gada līdz 2012.gadam. Izmantojot cietušās bezpalīdzību, viņš veicis ar to dažādas seksuālas darbības, tādējādi apmierinot savu dzimumtieksmi. Varmāka neņēmis vērā ne meitenītes pretošanos, ne raudāšanu, bet savu darbību laikā ar roku aizspiedis viņai muti un piedraudējis par notikušo nevienam nestāstīt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas