Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Ekspertīze apstiprina, ka savvaļas zirgs Jelgavā nonāvēts

Latvijas Lauksaimniecības universitātes ekspertu slēdzienā apstiprinājies, ka Jelgavā atrastais savvaļas zirgs nosists, visticamāk, tas izdarīts tīšām.

Ekspertīzē secināts, ka zirgs nogalināts ar spēcīgu sitienu, izmantojot neasu priekšmetu, un viņam salauzts galvaskauss. Līdz ar šādu ekspertu slēdzienu tiek izslēgts, ka dzīvnieks nāvējošo traumu guvis dabīgā ceļā, aģentūrai BNS pastāstīja Einārs Nordmanis, kurš kā atbildīgais seko līdzi savvaļas zirgu gaitām aplokā Pilssalā. Pilns ekspertīzes atzinums tikšot sagatavots tuvāko nedēļu laikā, jo pagaidām gan tas ir tikai mutiski sniegts.

Nordmanim nav ne jausmas, kurš ir varmāka un kāpēc šādi rīkojies, jo dzīvnieks bija ārkārtīgi miermīlīgs. Pagājušajā ceturtdienā, kad pamanīts vārgais dzīvnieks, nekas aizdomīgs nav ievērots. Uzraugs gan neizslēdz, ka vainīgais varētu būt kāds no makšķerniekiem, kas visai bieži gar aplokiem redzami dodamies uz upi zvejot.

"Parasti jau šādas pasugas indivīdi par saviem varoņdarbiem kādam izplātās", tomēr uzraugs lielas cerības nelolo, ka vainīgais tiks atrasts. Nordmanis, kura balsī jaušams rūgtums, gan apsvēršot iespēju ieviest caurlaižu sistēmu aplokā, kā arī runāt ar policiju par biežāku patruļu norīkošanu uz Pilssalu.

Dzīvnieka sugas brāļi sava piederīgā nāvi arī ļoti pārdzīvojuši - brīdī, kad mirušais dzīvnieks vests prom, daļa no zirgiem apstājušies puslokā un nodurtām galvām pavadījuši mirušo, piebilda Nordmanis.

Jau ziņots, ka Nordmanis pagājušās ceturtdienas pusdienas laikā garāmejot pamanījis, ka pļavā guļ trīs zirgi, pēc brīža redzējis, ka viens zirgs joprojām neceļas. Guļošais zirgs izskatījies visai vārgs un nav varējis piecelties, tāpēc izsaukts veterinārārsts, kurš zirgam injicējis zāles, dzīvnieks arī sasegts.

Nākamajā dienā Nordmanis devies zirgu apraudzīt, taču konstatējis, ka tas jau ir miris. Tikai tad, rūpīgāk apskatot Nīderlandē dzimušo pusotru gadu veco ērzeli, viņš konstatējis, ka dzīvniekam pieres rajonā ir šķelta brūce, kas iepriekš nav pamanīta, jo zirgs gulējis uz sāniem.

Tas, ka zirgs kādam būtu uzbrucis un tas būtu aizstāvējies, Nordmanim nešķiet ticami, jo tagad dzīvniekiem ir miera periods, turklāt nu jau mirušais dzīvnieks pēc rakstura bija kluss un mierīgs.

Lai arī apmeklētājiem nekādi lieli šķēršļi nav jāpārvar, lai nokļūtu uz Pilssalas pie zirgiem, agrāk nekādi būtiski incidenti nav konstatēti.

Jelgavas policija par notikušo sākusi kriminālprocesu.

16 savvaļas zirgu uz Lielupes palienes Pilssalas ganību pļavām, kas ir starptautiskā mēroga dabas teritorija Jelgavas centrā, tika nogādāti pērn augusta beigās no Nīderlandes. Tagad to ir vairāki desmiti.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas