Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

EM prognozē pozitīvu migrācijas saldo no 2023.gada

Ekonomikas ministrija (EM) prognozē pozitīvu migrācijas saldo no 2023.gada, teikts EM sagatavotajā informatīvajā ziņojumā par darba tirgus vidēja un ilgtermiņa prognozēm.

Ziņojumā sacīts, ka būtisku ietekmi uz pašreizējo demogrāfisko situāciju Latvijā ir atstājusi iedzīvotāju starptautiskā migrācija. Pēdējo 20 gadu laikā negatīvā migrācijas saldo dēļ iedzīvotāju skaits Latvijā ir samazinājies par 282 600, kas ir aptuveni 57% no kopējā iedzīvotāju skaita samazinājuma atbilstošā periodā.

Tomēr EM atzīmē, ka līdz ar ekonomiskās situācijas uzlabošanos kopš 2016.gada vērojami jūtami uzlabojumi arī migrācijas tendencēs - migrācijas saldo samazinājies sešas reizes - no apmēram 12 200 2016.gadā līdz aptuveni 2000 pērn.

"Būtisks priekšnosacījums migrācijas plūsmu maiņai ir stabila ekonomikas izaugsme un vairāk kvalitatīvu un labi apmaksātu darbavietu darba tirgū. Lai atturētu iedzīvotāju aizceļošanu labāku nodarbinātības iespēju meklējumos citur, kā arī radītu pamatu pārdomām par atgriešanos tiem, kas to izdarījuši agrāk, vidējai darba algai Latvijā būtu jābūt vismaz minimālā algas līmenī galvenajās Latvijas migrantu mērķa valstīs," norāda EM.

Ministrijā prognozē, ka nākamajos gados Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) uz vienu iedzīvotāju turpinās pakāpeniski pietuvoties Eiropas Savienības (ES) vidējam līmenim, tādējādi kopumā mazinot ienākumu plaisu ar ekonomiski attīstītākām ES dalībvalstīm.

No EM prognozēm izriet, ka līdz ar ekonomisko migrācijas stimulu mazināšanos jau tuvākajos gados starpība starp emigrējušo un imigrējušo iedzīvotājus skaitu varētu būtiski sarukt un pozitīvs migrācijas saldo sagaidāms no 2023.gada.

Vienlaikus ministrijas migrācijas scenārijs paredz, ka Covid-19 pandēmijas ietekmē iedzīvotāju starptautiskās migrācijas aktivitāte nākamajos trijos gados saglabāsies būtiski zemākā līmenī nekā tas bija pirms pandēmijas noteiktajiem ierobežojumiem. Tāpat tas paredz, ka kopumā pandēmijas izplatība Latvijā saglabāsies ierobežotākā apmērā nekā Latvijas emigrantu galvenajās mērķvalstīs, līdz ar to mazinot iedzīvotāju emigrācijas stimulus. 

"Latvijas veiksmīgā pieeja pandēmijas ierobežošanai varētu tai ļaut salīdzinoši ātrāk atgriezties pie ekonomikas izaugsmes, kā arī kopumā uzlabot Latvijas tēlu potenciālo imigrantu acīs, kas radītu bāzi imigrācijas plūsmu pieaugumam, tostarp veicinot arī no valsts agrāk emigrējušo valstspiederīgo atgriešanos," uzsver EM.

Top komentāri

Kika
K
Vai so kartejo plutizera propogandas raksteli ir uzcepusi reti stulba, slinka, aprobezota, nekauniga idiotene Zaiga Liepina, kura dele suc tautas asinis? Cik ministri ir EM nomainijusies, bet stulba idiotne Liepina joprojam parazite saja ministrija. Ka vispar tik stulbs cilveks kada ir Liepina var ienemt ministrija amatu? Tiesi jau so Liepinai lidzigi idiotu del no Latvijas pedejos 15 gados ir aizmukusi vairak ka 800 000 Latvijas darba spejigo cilveku. Latvija 40% iedzivotaju sanem verga grasus 430€/ menesi, bet stulba Liepina par kaitniecibu valstij un tautai sanem 1500€/ menesi...Latvijas valsts ir nabadzigaka valsts ES, ja kas.
Sāļais
S
Par kādu s a l d o mēs te runājam, ja mūsu skolas joprojām strādā aparteīda režīmā un audzina "ruskij mir" jaunkareivjus. Pozitīva migrācija būtu tad, ja no Latvijas gada laikā izbrauktu ~500 000 krievu civilokupantu.
Norvēģis
N
Šito dziesmu dažādos aranžējumos ļeperē jau no 2013.gada.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas