Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

ES augstākās amatpersonas noņem cepuri Latvijas priekšā

Piektdien Rīgā ieradies Eiropas Savienības (ES) Padomes prezidents Hermans van Rompejs un Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu, lai sveiktu Latviju ar pievienošanos eirozonai. "Tas [Latvijas iestāšanās eirozonā] bijis iespējams tikai pateicoties intensīvam darbam, ko veikušas Latvijas valsts iestādes un iedzīvotāji, kuru priekšā es gribētu noņemt cepuri," teica Barrozu.

Augstās ES amatpersonas uzsvēra arī demisionējušā Ministru prezidenta Valda Dombrovska (Vienotība) devumu, lai Latvija iestātos eirozonā. EK priekšsēdētājs sacīja: "Gribētu arī uzteikt Dombrovska kunga apņēmību. Viņš vienmēr ir ticējis, ka eiro tiks ieviests Latvijā un saglabāja ticību eiro ieviešanai arī grūtos brīžos. To esmu redzējis pats savām acīm. [...] Lielā mērā pievienošanās eirozonai notika pateicoties centieniem, ko Dombrovska kungs veica."

Līdzīgus vārdus sacīja arī Eiropadomes prezidents. "Eiro ieviešana Latvijā bijusi iespējama tikai pateicoties Ministru prezidenta apņēmībai, valdības apņēmībai un iedzīvotāju apņēmībai." Van Rompejs uzsvēra, ka politiski eiro ir būtiskākais eirointegrācijas elements, līdz ar to var teikt, ka Latvija tagad pieder Eiropas kodolam. Tāpat eirozona pasargās Latviju no ārējiem faktoriem un nestabilitātes. Turklāt līdz ar eiro iedzīvotājiem būs vieglāk salīdzināt cenas eirozonas valstīs, vieglāk iepirkties, kā arī tas veicinās tirdzniecību.

Eiropadomes priekšsēdētājs uzsvēra, ka ES turpinās atbalstīt Latvijas tālāku izaugsmi. Tādu pašu viedokli pauda Barrozu, kurš uzskata, ka mūsu valsts veiksmes stāsts, pārvarot krīzi un vēlāk pievienojoties eirozonai, ir jāpopularizē vēl vairāk. Vienlaikus nepieciešams turpināt darbu pie izaugsmes.

"Ne tikai eirozona nav sabrukusi, bet tai pievienojas jaunas dalībvalstis," gandarījumu pauda EK prezidents. Viņš uzsvēra, ka pēc neilga laika jau visās trīs Baltijas valstīs varēs norēķināties ar Eiropas kopējo valūtu.

"Latvijas šobrīd pieder ES kodolam. ES nav tikai ekonomisks veidojums, to vieno kopīgas vērtības, solidaritāte un vēlme nodrošināt mieru. Latvijai šeit būs liela loma," uzsvēra Barrozu. Taujāts par lielajām dzīves kvalitātes atšķirībām starp dalībvalstīm, EK priekšsēdētājs norādīja: "Ja Latvijas turpinās strādāt kā līdz šim, tad nākotnē dzīves apstākļi būs labāki kā līdz šim un tagad."

Ministru prezidents Dombrovskis sacīja, ka tikšanās laikā ar augstajām ES amatpersonām informējis, ka Latvijā pāreja uz eiro notikusi veiksmīgi un jau tagad eiro apgrozījums valstī pārsniedz latu apgrozījumu. Tikšanās laikā apspriestas arī ES aktualitātes, tostarp darbs pie nākamā fondu plānošanas perioda un banku savienības. Tāpat nav izticis bez sarunas par jaunās valdības veidošanas procesu Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas