Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

FOTO: Ar sālsmaizi pie Alsungas “ātrajiem”

Pēc vairāku gadu desmitu mitināšanās pielāgotās un darbam nepiemērotās telpās piektdien Alsungas neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP)  punkta personāls sāka darbību pilnīgi jaunā un labiekārtotā mājvietā. Turpmāk viņu darba un dežūru vieta būs Skolas ielā 24, kur blakus ugunsdzēsēju depo pirmo reizi Latvijā šādai vajadzībai uzstādīta no diviem pārvietojamiem moduļiem būvēta mājiņa.

Ar to viņus apsveikt, sālsmaizei ņemot līdzi dāvanas un laba vēlējumus, bija sanākuši kolēģi no Kuldīgas, vietējās varas un pagasta pensionāru un citu iedzīvotāju grupu pārstāvji. Jaunās telpas iesvētīt bija ieradies arī vietējās katoļu draudzes mācītājs Andris Vasiļevskis.

Kā Dienai pastāstīja Latvijas Katastrofu medicīnas centra (KMC) direktors Mārtiņš Šics, līdzīgās telpās NMP atrodas arī daudzviet citur Eiropā, jo tas ļauj šādus punktus ātri izvietot no iedzīvotāju apkalpošanas viedokļa maksimāli izdevīgās vietās, vienlaikus nodrošinot mediķiem labus darba apstākļus. Alsungas “ātrie” gan apgalvo, ka ar pašvaldības atbalstu viņi arī iepriekšējā mājvietā ciemata centrā varējuši strādāt itin normāli, stipri sliktāki apstākļi bijuši šoferiem, kuriem nācies uzturēties citā ēkā patālu no mediķu darba vietas. Tagad Alsungas ciemata nomalē, taču līdzās šosejai novietotajā, ārēji necilajā jaunajā mājiņā dežūrējošajiem mediķiem un šoferiem ir glītas istabiņas gan atpūtai, gan virtuvei, personāla vajadzībām ierīkota arī tualete un duša, par omulību gādā elektriskie sildītāji.  Mobilās moduļu mājiņas izgatavojusi un NMP punktam iznomā Latvijas firma Cramo, informēja M. Šics, paužot pārliecību, ka tuvākajos gados līdzīgas būves tiks uzstādītas arī citviet valstī. Alsungas variantu viņš vērtēja kā pilotprojektu, kas parādīs, cik izdevīgas un ērtas ekspluatācijā ir šādas ēciņas, ko vajadzības gadījumā ļoti īsā laikā var pārvietot uz citurieni.

Kā papildus plusu viņš saskatīja, ka Alsungā NMP punkta mājvieta izraudzīta blakus Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Kuldīgas brigādes atsevišķā Alsungas posteņa mājvietai, jo daudzreiz uz avāriju vai ugunsgrēka vietu gan glābējiem, gan mediķiem jābrauc vienlaicīgi. “Vajadzības gadījumā mēs vienmēr esam palīdzējuši mediķiem nokļūt līdz nelaimes vietai un transportēt cietušos cilvēkus, jo visas medmāsas un ārsta palīgi Alsungas NMP ir sievietes, viņu spēki reizēm ir par vājiem traumēto un slimo celšanai un nešanai, lauku dubļos iestigušo mašīnu uzdabūšanai uz ceļa,” Dienai teica VUGD Kuldīgas brigādes komandieris Dzintars Pakalns. Ārsta palīdzes Indra Rastopčina, Antoņina Bite un šoferis Andris Caune atcerējās, ka pirms dažiem gadiem nācies trīs kilometrus no meža uz rokām nest kādu mežcirtēju, kurš bija sevi savainojis ar motorzāģi.

Ar moderno, bet lauku ceļiem ne visai piemēroto Mercedes Sprinter automašīnu apgādātā alsundznieku brigāde neatliekamo palīdzību sniedz ne vien sava pagastam bet arī Pāvilostas, Sakas, Gudenieku, Basu, Ēdoles, daļēji pat Turlavas pagastu iedzīvotājiem.

“Padomju laikos, kad par “ātro” izsaukšanu nevajadzēja maksāt, dienā izbraucām pat uz 20 un vairāk vietām. Tagad šis skaits ir sarucis vidēji līdz diviem vai trim izsaukumiem diennaktī,” atzīst I. Rastopčina. Viņa un kolēģe Elvīra Pīkša gan piebilst, ka “ātrajiem” nākas strādāt ne tikai uz izsaukumiem, bet tajās stundās, kad vietējais doktorāts ir slēgts, apkopt arī vieglākās traumu brūces, izņemt ērces, sniegt palīdzību pēkšņu sāpju vai sirds vājuma gadījumos. “To nākas darīt šādām manipulācijām ne visai piemērotajā ātrās palīdzības automašīnā, jo jaunajā mājvietā, nerēķinoties ar lauku specifiku, šādai vajadzībai, diemžēl, nav paredzēta atsevišķa telpa,” arī mobilā moduļa mīnusus jau pamanījušas Alsungas NMP punkta mediķes.  


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas