Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

FOTO: Ideja filmai par latgaliešiem rodas kartupeļu laukā

Sakstagala pagastā Franča Trasūna muzejā _Kolnasāta _sākusies vēsturiskas mākslas filmas par Latgali uzņemšana Latgolys laikadečs, vēsta Rēzeknes dome.

Sestdien, 28.augustā, muzejā notika videofilmas Latgolys laikadečs epizodes Kāzas Latgalē uzņemšana, kurā piedalījās gan profesionāli aktieri, gan amatieri.

Tās režisors Edgars Blinovs stāsta, ka filma būs vēsturiska melodrāma, kas ataino notikumus Latgalē no 1918.gada līdz 1940.gadam.

Ideja uzņemt šo filmu E.Blinovam radās pavasarī, aizbraucot uz laukiem - Silmalas pagastu pie mātes tantes Broņislavas Greles stādīt kartupeļus, informē videofilmas PR menedžere Alīna Blinova. Tantei jau ir 86 gadi, un viņa savā garajā mūžā daudz ko piedzīvojusi. Kad viņa sāka stāstīt par karu, kā palīdzēja partizāniem, kā jāveic viens vai otrs lauku darbs, režisors sapratis, ka tas viņu bezgala interesē. «Sāku aktīvi studēt vēsturi, lasīt grāmatas, meklēt cilvēkus, kas varētu pastāstīt par senajiem laikiem,» saka E.Blinovs.

Galvenās lomas atveido deju kopas Dziga dalībniece Leila Rasima, Latgales mūziķis un komponists Ingars Gūsāns, grupas Ginc&Es menedžeris Ainārs Svelpe.

Filma būs par Latgales vēsturi, tās kultūru un tradīcijām, par latgaliešu priekiem un bēdām, ikdienas gaitām, būtiskiem notikumiem. Filmas saturu veido trīs galvenie akcenti: Latgales daba, Latgales kultūra, paražas, tradīcijas, Latgales cilvēki un viņu likteņi, kas atklājas atmiņu stāstos un sarunās. Filma paredzēta kā vēsturiska melodrāma, kas ataino notikumus Latgalē laika posmā no 1918. gada līdz 1940. gadam.

Vēsturiskas mākslas filmas veidošanas mērķis ir pieejamākā veidā kā jauniešiem, tā pieaugušajiem dot ieskatu Latgales vēsturē.

Filmas scenārija autore ir dzejniece Anna Rancāne, operators - Māris Justs, skaņu režisors - Jānis Litavnieks, mūzikas autors – Gunārs Igaunis. Filmēšanu plānots pabeigt līdz oktobrim.

Filmēšanas grupa pateicas folkloras kopai Kolnosāta, kapelai Dziga, kā arī  atsaucīgajiem muzeja Kolnosāta darbiniekiem Tamārai Tutinai, Sandrai Sadovskai un vadītājai Valentīnai Bruzgulei, kuri palīdzēja ne tikai sarūpēt visus nepieciešamos rekvizītus, bet arī ļāva filmēt muzeja telpās.

(papildināta ar foto)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas