Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

FOTO: Tiek veidota virtuālā tūre pa Latvijas bākām

Rūpējoties par jūrniecības mantojuma saglabāšanu un plašāku pieejamību sabiedrībai, šovasar Rīgas brīvostas pārvalde uzsākusi darbu pie tās apsaimniekošanā nodoto bāku – Miķeļbākas, Kolkas un Irbes bākas, - virtuālo ekskursiju izveides.

Tas ir nākamais posms pērn realizētajam Rīgas ostas digitālā muzeja projektam, kur ikviens tiešsaistē, apmeklējot Rīgas brīvostas pārvaldes mājaslapu, var iepazīties ar vairāku desmitu gadu laikā rūpīgi veidotu un saglabātu jūrniecības priekšmetu ekspozīciju, kā arī kuģa apkalpes stāstu pavadībā doties ekskursijā pa Rīgas ostas ledlauzi Varma.

Digitālās bāku tūres top, savienojot dažādas panorāmas fotogrāfijas, tā radot konkrētās vietas virtuālo versiju, kas tālāk tiks papildināta ar vēsturiskiem un interesantiem audiostāstiem.

Šomēnes jau uzsākts darbs pie Miķeļbākas tūres. Tā ir augstākā bāka ne vien Latvijā, bet arī Baltijā, tās augstums - 62 metri, būvēta 1884. gadā. Zīmīgi, ka šī bāka pārcietusi vairākas pārbūves un pat nojaukšanas, taču vienmēr atjaunota. Tā bija pirmā, ko savulaik darbināja ar elektrisko strāvu, turklāt tāda ar elektrisko strāvu darināma gaismas ierīce tolaik bija pirmā visā cariskajā Krievijā.

Projekta ietvaros digitālo tūrē iekļauts arī Kolkas bākas komplekss, kas ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Kolkas bāka tika atklāta 1884. gadā uz mākslīgi uzbērtas salas 5 kilometru gara sēkļa galā. Ņemot vērā bākas atrašanās vietu, līdz šim tā, līdzīgi kā Irbes bāka, bijusi grūti pieejama apskatei, taču, pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, jau vasaras beigās ikviens ar datora vai viedtelefona starpniecību varēs tajās virtuāli paviesoties un to apskatīt.

Irbes bāka ir vienīgā Latvijā, kas atrodas atklātos ūdeņos, apmēram 20 jūras jūdžu attālumā no krasta, Baltijas jūras šaurumā, starp Sirves ragu Sāremā salā un Ovīšragu. Tās augstums – 37 metri, tornim 14 stāvi, starmešu augstums 35 metri, redzamība - 10 jūras jūdzes. Lai arī tajā vēsturiski bijušas gan dzīvojamās un darba telpas bākas uzraugam, mūsdienās tās darbību nodrošina automatizēta sistēma. Bāka uzbūvēta 1986. gadā.

Virtuālo tūru projektu plānots pabeigt 2022. gada rudenī, kad Irbes, Kolkas un Miķeļbākas tūrēm Rīgas brīvostas pārvaldes mājaslapā apskatei tiks pievienotas arī digitālās ekskursijas pa Daugavgrīvas bāku, Mērsraga bāku un Ainažu bāku.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas