Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +24 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 18. jūnijs
Madis, Alberts

Gatavos priekšlikumus valsts valodas lietošanas stiprināšanai ārstniecības iestādēs

Veselības ministrija (VM) tuvākajā laikā sagatavos priekšlikumus grozījumiem Ārstniecības likumā, lai nostiprinātu valsts valodas lietošanu ārstniecības iestādēs.

Kā aģentūru LETA informēja VM, šodien veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV) tikās ar Latvijas Jauno ārstu asociācijas (LJĀA) valdi un pārrunāja labvēlīgas darba vides nodrošināšanas nozīmi ārstniecības iestādēs.

Tikšanās laikā LJĀA iepazīstināja ar 2023.gada nogalē veikto biedru aptaujas rezultātiem par jauno ārstu izaicinājumiem darba vidē. Lai arī aptaujā iezīmējas pozitīvas tendences - pieaug jauno ārstu skaits, kas strādā tikai vienā darba vietā - tomēr joprojām medicīnas darbinieki saskaras ar pārmērīgu darba slodzi, jo arvien pieaug pieprasījums pēc veselības aprūpes pakalpojumiem. Aptaujas rezultāti liecina, ka būtiski ir psihoemocionālās darba vides jautājumi. 82,8% no respondentiem atzinuši, ka darba vietā ir saskārušies ar psihoemocionālu vardarbību, kā arī bijuši liecinieki, ka tā tikusi vērsta pret kolēģiem. Fizisku vardarbību piedzīvojuši 17,2%.

Veselības ministrs uzsvēra, ka VM izstrādātajā Veselības darbaspēka attīstības stratēģijā ir paredzēta virkne pasākumu, kas būtu īstenojami ārstniecības iestādēs ar mērķi uzlabot psihoemocionālo labbūtību darba vidē, tostarp mazinot arī agresijas izpausmes pret darbiniekiem. Tie ietver atbalsta struktūru izveidi ārstniecības iestādēs, komunikācijas un saskarsmes apmācības, algoritmus un vadlīnijas, kur vērsties vardarbības gadījumā un citus pasākumus.

Tāpat tiek izvērtēts esošais tiesiskais regulējums ārstniecības personu aizsardzībai, paredzot gan atbildību agresoram, gan arī tiesisku regulējumu ārstniecības personai atteikties no vardarbīga pacienta turpmākas ārstniecības. Turpinās arī diskusijas par iespēju noteikt par krimināli sodāmu uzbrukumu ārstniecības personai un neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes darbiniekam, kurš nav ārstniecības persona.

Vēl būtu jāvērtē tiesības ārstam atteikties no medicīnisko pakalpojumu sniegšanas pacientam, ar kuru bijusi iepriekšēja vardarbīga saskarsme.

Abu Meri akcentēja, ka 13.jūnijā Saeima galīgajā lasījumā atbalstīja Veselības ministrijas rosinātos grozījumus Pacientu tiesību likumā, kas nosaka un stiprina pacienta tiesības, tajā skaitā risinot saskarsmes un valodas jautājumus ārstniecības procesā. Likumā ietvertas pacienta tiesības pieaicināt personu, kas tai nodrošina tulkošanu, ja pacients valsts valodu neprot un runā tādā valodā, ko ārstniecības persona nesaprot.

Tuvākajā laikā tiks sagatavoti priekšlikumi arī Ārstniecības likumā, lai nostiprinātu valsts valodas lietošanu ārstniecības iestādēs.

Tikšanās laikā tika pārrunāti arī 2025.gada veselības nozares finansējuma jautājumi. Veselības ministrs informēja, ka atbilstoši likumprojekta "Par valsts budžetu 2025.gadam un budžeta ietvaru 2025., 2026. un 2027.gadam" sagatavošanas grafikam šobrīd turpinās darbs pie priekšlikumu par prioritārajiem pasākumiem un to īstenošanai nepieciešamo finansējumu sagatavošanas, lai iesniegtu Finanšu ministrijā un Valsts kancelejā.

Vienlaikus Abu Meri uzsvēra, ka nākamajos gados turpināsies Eiropas Savienības struktūrfondu atbalsts jauno mediķu motivācijai strādāt valsts apmaksātajā veselības aprūpē.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas