Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Gāzes vads no Eiropas Latvijai izmaksās 29,4 miljonus eiro

29,4 miljoni eiro – ar šādu naudas summu Latvijai vajadzēs līdzfinansēt Polijas- Lietuvas gāzes starpsavienojuma izveidi, piektdien ziņo LTV Panorāma. Eiropas Regulatoru sadarbības aģentūra ir pieņēmusi lēmumu kā sadalīsies projektā iesaistīto dalībvalstu izmaksas. Gāzes vada būvniecību pilnībā plānots pabeigt 2020. gadā.

Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (V) uzsver, ka veiksmīgi īstenojot šo projektu, tiks izbeigts Baltijas valstu izolētā gāzes tirgus statuss, garantējot piekļuvi ne vien Polijas dabasgāzes importa termināļiem, bet arī citu Rietumeiropas valstu gāzes infrastruktūrai.

Projekta izmaksu sadalīšana jau tuvākajā laikā ļaus tajā iesaistītajām dalībvalstīm vērsties Eiropas komisijā, prasot līdzfinansējumu vērienīgajam projektam.

Saskaņā ar regulatoru nolēmumu, lielākā izmaksu daļa no Baltijas valstīm - 54,9 miljonu eiro apmērā - gulsies uz Lietuvu, savukārt Igaunijai, kas no jaunā starpsavienojuma atradīsies vistālāk, būs jāmaksā vismazāk: tikai 1,5 miljonus eiro.

"Atšķirības rodas no tā, faktiski domājot par to, kuras valstis ir vislielākās ieguvējas no šī gāzesvada. Tiek uzskatīts, ka Polija tiešā ziņā nav tik liela ieguvēja, jo gāzesvads tikai ies caur Polijas teritoriju, lai gan tiks gazificēts viens no Polijas reģioniem," saka Dombrovskis. Attāluma ziņā galvenās ieguvējas ir Lietuva, tad seko Latvija un Igaunija.

Projekta kopējās izmaksas lēstas teju 600 miljonu eiro apmērā, bet Eiropas Savienība apņēmusies finansēt līdz 85% izmaksu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas