Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Glūdai attīstības indekss ir augstākais Jelgavas novadā

Pret savu gribu Jelgavas novadā iekļautā Glūdas pagasta iedzīvotāji satraukušies, ka novada turīgākās pašvaldības budžets būs jādala ar pagastiem, kas nav strādājuši tik saimnieciski, un tas bremzēs Glūdas turpmāko attīstību. Kamēr Glūdā, piesaistot visu iespējamo finansējumu, īstenots desmitiem lielāku un mazāku projektu, daži pagasti vieglu roku atteikušies vai nav pratuši paņemt naudu, kas faktiski mētājas zemē.

Glūdas pagasta padomes priekšsēdētāja Lauma Kalvāne uzsver, ka līdz pat šim brīdim Glūdas deputāti nav pieņēmuši lēmumu par iekļaušanos Jelgavas novadā, tomēr ar likumu iekļauti tajā. Un, tā kā uz pašvaldības un iedzīvotāju pieteikumu Satversmes tiesā atcelt šo lēmumu saņemts atteikums, glūdeniekiem jāsamierinās, mācoties sadzīvot un saimniekot kopā ar vēl 12 pagastiem.

Reitingu tabulā pakāpjas

Glūda teritorijas ziņā nav lielākais pagasts topošajā novadā, taču pašvaldību attīstības indekss un ieņēmumi uz vienu iedzīvotāju liecina, ka turīgākais gan. Glūda kļuvusi par iekārojamu līgavu ar bagātu pūru, kurā labprāt padalītos arī citi. Tikai Glūda pati to nevēlas, kaut gan Vircavas pagasta un Jelgavas rajona padomes priekšsēdētāja vietnieks Ziedonis Caune saka: "Mēs vienmēr esam bijuši atvērti novada veidošanai kopā ar Glūdu, Līvbērzi, Kalnciemu un Valgundi." Tās ir pašvaldības, kas iekļautas Jelgavas novadā pret pašu gribu. Un to var saprast, jo, piemēram, Glūdā līdz šim paveikts ļoti daudz, lai kādu brīdi šī pagasta infrastruktūrā un iestāžu sakārtošanā naudu varētu vairs neieguldīt. "Mūs satrauc tas, ka, redzot Glūdas attīstību, jaunajā novadā vairāk tiks tiem, kuri līdz šim varbūt nav bijuši tik saimnieciski un nav mācējuši piesaistīt finansējumu savas dzīves uzlabošanai. Desmit gadu laikā pagastu attīstības reitinga tabulā no 119.vietas esam pakāpušies uz 20. Vai spēsim saglabāt šādus rādītājus?" nav pārliecināts Glūdas pagasta iedzīvotājs Aigars Amatnieks, kurš pēc profesijas ir ekonomists, specializējies reģionālajā attīstībā un izstrādājis Glūdas attīstības plānu. Viņš aprēķinājis, ka 2008.gadā ieņēmumi uz vienu iedzīvotāju Glūdā bija 274 lati, taču, veidojot kopīgu budžetu Jelgavas novadā ar 29 000 iedzīvotāju, tie būs par 100 latiem mazāki. Glūdai tie ir aptuveni 300 000 latu gadā - vairāk nekā pagasta skolas budžets.

Pagastā nekā netrūkst

Par labo dzīvi Glūdā jāpateicas gan pašvaldībai, gan lielajiem uzņēmumiem, kas te darbojas, - zemnieku saimniecībām, būvfirmām, pārtikas pārstrādes uzņēmumiem, zvēru fermai, parafīna granulu ceham. Nesen te darbu sācis Latvijā pirmais helikopteru apkopes centrs. Braucot cauri Glūdai, skatam paveras kopti lauki, daudz atjaunotu māju, jauni, spīdīgi jumti. A.Amatnieks stāsta, ka viņam grūti iedomāties, kā vēl pietrūkst pagastā: "Sakārtotas visas mācību iestādes, komunālā saimniecība, nodrošināti medicīnas un sociālie pakalpojumi, ir dažādas brīvā laika pavadīšanas iespējas bērniem un pieaugušajiem." L.Kalvāne piebilst, ka daudzās lietās Glūda bijusi pirmā rajonā un Latvijā - izveidojusi no pašvaldības neatkarīgu komunālo uzņēmumu, piesaistījusi valsts finansējumu pašvaldības dzīvojamās mājas būvniecībai, skolas apsildīšanā izmanto zemes siltumu. Par projektu, ko pagastā īstenojusi pašvaldība, nevalstiskās organizācijas un iedzīvotāji, L.Kalvāne saka: "Nauda ir, tikai tā jāprot paņemt. Un, kad es paskatos, kā citi pagasti, ar kuriem nākotnē būs kopā jāstrādā, nepapūlas to darīt, manī rodas šaubas, kā saimniekosim nākotnē."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas