Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Iebilst pret zāļu atlaižu reformām

Asā vairāku asociāciju kritika nav atturējusi Veselības ministriju (VM) no nodoma turpināt virzīt uz valdību grozījumus, kas paredz būtiskas korekcijas atlaižu piemērošanā medikamentiem.

Iecerēta jauna kārtība - ja, izplatot medikamentus, ražotājs piešķir atlaidi zālēm lieltirgotavai, tad lieltirgotavas un aptiekas zāļu cena būs jārēķina, atskaitot šo atlaidi, stāsta Juris Bundulis, VM valsts sekretāra vietnieks. Tā atlaides izjutīšot tieši pacienti, nevis zāļu lieltirgotavas, kā mēdz būt tagad.

Pretēji domā Latvijas Zāļu lieltirgotāju asociācijas (LZLA) priekšsēdētājs Mārcis Rutulis, kurš norāda - grozījumi dos to, ka cenu samazinājuma vietā notiks cenu paaugstināšana, būtiski cietīs zāļu apgāde, samazināsies konkurence, cietīs pacientu intereses. Viņš prognozē, ka daļa lieltirgotāju pārdos medikamentus aptiekām tikai ar priekšapmaksu. Tas ātri novedīšot pie vairāku simtu aptieku skaita samazināšanās, īpaši mazo un vidējo aptieku, kuras atrodas ārpus lielajām pilsētām. VM ierēdņi par šādu apdraudējumu saka - pašreiz gaidām papildu informāciju no individuālajām aptiekām par saņemto atlaižu nosacījumiem un apjomu.

Medijos jau daudz ziņots par zāļu ražotāju (īpaši lēto ģenērisko zāļu ražotāju) sūdzībām, ka lieltirgotavas, kurām pašām pieder ķēžu aptieku tīkli, teju vai «izspiežot» no ražotājiem atlaides par zāļu tirgošanu, vidēji tās esot 20 līdz 30%, taču mēdz būt arī krietni augstākas. Taču nereti atlaides «apēdot» pati lieltirgotava - līdz pircējiem tās nenonāk. Veselības ministrs Juris Bārzdiņš (ZZS) Dienai uzsver: «Atlaide ir mārketinga rīks. Un atlaidi nekad nedod tāpat, bet gan - lai vairāk tiktu pārdoti konkrētas grupas medikamenti. Tāpēc produkti, kuriem nav mārketinga, tiek noslēpti tālākajos aptiekas plauktos.»

Pilnu rakstu lasiet laikraksta Diena trešdienas numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas