Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Iedzīvotāji neatbalsta pensionēšanās vecuma paaugstināšanu no 2014.gada

Viedokli par Labklājības ministrijas (LM) ierosinājumu paaugstināt pensionēšanās vecumu no 2014.gada, palielināt minimālo darba stāžu un paaugstināt izdienas pensijas vecumu izteikuši 756 cilvēki, kas neatbalsta pensionēšanās vecuma paaugstināšanu no 2014.gada, aģentūru LETA informēja LM pārstāve Marika Kupče.

Iedzīvotāji, kuri aizpildīja elektroniskās anketas, negatīvi novērtēja arī izmaiņas, kas varētu skart izdienas pensijas. Tomēr respondenti pauduši atbalstu minimālā darba stāža palielināšanai no desmit uz 15 gadiem, norādīja Kupče.

Iedzīvotāju viedokli LM apkopos un pievienos anotācijai grozījumiem likumā par valsts pensijām.

Vienlaikus LM saņēmusi gandrīz 700 vēstules no iedzīvotājiem, kuri atsaukušies Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) aicinājumam paust savus iebildumus pret pensionēšanās vecuma paaugstināšanu no 2014.gada. LBAS aicināja sūtīt vēstules LM līdz 23.februārim, līdz ar to var prognozēt, ka saņemto vēstuļu skaits vēl palielināsies.

Kā ziņots, grozījumi koncepcijā par sociālā apdrošināšanas sistēmas stabilitāti ilgtermiņā paredz pensionēšanās vecumu pakāpeniski sākt paaugstināt no 2014.gada, proti, divus gadus ātrāk, nekā iepriekš bija plānots. Pašreizējais pensionēšanās vecums 62 gadi 2014. un 2015.gada 1.janvārī tiks paaugstināts par trīs mēnešiem, savukārt no 2016.gada ik gadu to paaugstinās par pusgadu, līdz 2020.gadā tiks sasniegts 65 gadu vecums.

Vienlaikus ar vispārējā pensionēšanās vecuma paaugstināšanu tiks celts arī pensionēšanās vecums priekšlaicīgajām pensijām, proti, 2014. un 2015.gadā tās arī tiks paaugstinātas par trīs mēnešiem, bet, sākot ar 2016.gadu, tās ik gadu paaugstinās par pusgadu, līdz 2020.gadā tiks sasniegts 63 gadu vecums. Tāpat paredzēts noteikt tiesības pieprasīt vecuma pensiju priekšlaicīgi bez termiņa ierobežojuma. Patlaban likumā "Par valsts pensijām" noteikts, ka priekšlaicīgi pensionēties varēs līdz 2013.gada beigām.

Ministrija plāno arī palielināt minimālo apdrošināšanas stāžu, nosakot, ka līdz ar vispārējā pensionēšanās vecuma paaugstināšanu no 2014.gada minimālais apdrošināšanas stāžs tiks paaugstināts no desmit uz 15 gadiem, bet no 2020.gada - uz 20 gadiem.

Vienlaikus paredzēts izstrādāt vienotu izdienas pensiju likumu, kurā tostarp noteiktu pakāpeniski no 2014.gada paaugstināt izdienas pensijas vecumu un pārskatīt izdienas pensijas stāžu, nepieļaujot izdienas pensiju saņēmēju loka paplašināšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas