Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Iesalnieks pēc izteikumiem par Norvēģijas traģēdiju pārtrauks darbību partijas valdē

Nacionālās apvienības politiķis Jānis Iesalnieks pēc plašu publicitāti guvušo izteikumu paušanas par Norvēģijas traģēdijas iemesliem nolēmis vēlēšanās nekandidēt un uz laiku apturēt darbību apvienības valdē.

Iesalnieks paziņojumā presei atzina – viņa norāde, ka traģēdiju Norvēģijā, kad radikālis sarīkoja sprādzienu un nošāva vairākus desmitus jauniešu, izraisījusi kļūdainā multikulturālisma politika, izmantojuši politiskie konkurenti. No sava viedokļa Iesalnieks neatkāpjas, un līdzīgas domas esot izteikuši arī dažādi eksperti citviet pasaulē. Taču kļūda esot bijusi tā, ka savus secinājumus viņš izdarījis tik ātri pēc notikušā.

"Nacionālās apvienības politiskie konkurenti to nekavējās izmantot, demagoģiski sagrozot manis teikto, kā dēļ ir nodarīts kaitējums partijas tēlam. Tā bija mana kļūda," sacīja Iesalnieks un norādīja, ka tāpēc nekandidēs Saeimas ārkārtas vēlēšanās.

"Uzņemos politisku atbildību par savu kļūdu un paziņoju, ka atsakos no kandidēšanas gaidāmajās Saeimas ārkārtas vēlēšanās, kā arī līdz nākamajam Nacionālās apvienības kongresam nolieku savas partijas valdes locekļa pilnvaras," viņš pavēstīja un piebilda, ka turpinās darboties, lai viņa pārstāvētā apvienība pēc iespējas veiksmīgāk startētu vēlēšanās.

Jau vēstīts, ka Iesalnieks savā "Twitter" kontā bija ierakstījis, ka "Norvēģijas upuri ir pilnībā uz multikulturālistu sirdsapziņas ‒ viņu islamizācijas politika noveda pie tā, ka kādam vienkārši aizbrauca širmis".

"Saskaņas centrs" saistībā ar šo izteikumu vērsās Drošības policijā, uzskatot, ka tas satur nacionālā naida kurināšanas pazīmes. Drošības policija saistībā ar šiem izteikumiem sākusi pārbaudi.

Svētdien neilgi pēc tam, kad Iesalnieka izteikumi interneta vidē izpelnījās asu reakciju, viņš izsūtīja paziņojumu, kurā norādīja, ka Oslo šāvējam nevar būt attaisnojuma.

"Nekad un nevienu brīdi neesmu attaisnojis Oslo masu slepkavu, vienīgi aicinājis aizdomāties par šā notikuma cēloņiem, lai no traģiskajiem notikumiem gūtu mācību un pasargātos nākotnē.. Oslo slepkava ir slims cilvēks, kurš ar savu nežēlību un necilvēcību ir sodījis arī sevi. Tas, ko aicināju apzināties savā "Twitter" ierakstā,‒ teroristi bieži rodas sociālu netaisnību dēļ. Tā ir augsne, kas veicina šādu nelaimju iespējamību. Protams, arī nacionālo identitāti iznīcinošs multikulturālisms var būt kā viens no šādu sociālu netaisnību piemēriem," klāstīja Iesalnieks.

Arī Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars paziņojumā atzina, ka "noziegumam pret cilvēci nevar būt nekādas citas ideoloģijas kā vien necilvēcības ideoloģija", un pauda nožēlu, ka "notikušo, dažādi interpretējot Nacionālās apvienības biedra Jāņa Iesalnieka uzskatus par cēloņiem, cenšas izmantot pret mūsu organizāciju politiski".

Jau vēstīts, ka 32 gadus vecais Anderss Bērings-Breivīks atzīst, ka sarīkojis abus piektdien notikušos teroraktus – sprādzienu valdības kvartālā galvaspilsētā Oslo, kurā gāja bojā astoņi cilvēki, un apšaudi valdošās Darba partijas jaunatnes nometnē Tīrifjordena ezera Utejas salā, kur ekstrēmists nogalināja 68 cilvēkus. Tomēr Bērings-Breivīks paziņojis, ka neesot izdarījis neko krimināli sodāmu.

Bēringam-Breivīkam draud 21 gada ieslodzījums, jo saskaņā ar Norvēģijas likumiem tāds šajā valstī ir maksimālais sods. Tomēr Norvēģijas policija varētu izvirzīt teroraktu īstenotājam apsūdzību noziegumos pret cilvēci, par kuriem paredzēts cietumsods līdz 30 gadiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas