Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

IZM savu vainu Latvijas kosmiskās izgāšanās draudos neredz

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) noraida Ministru prezidenta Valda Dombrovska (Vienotība) pārmetumus, ka tā nav laikus prasījusi finansējumu dalībai Eiropas Kosmosa aģentūrā (EKA).

Ministrijā aģentūru LETA informēja, ka šā gada 28.maija Ministru kabineta (MK) sēdē aktualizēja jautājumu par nepieciešamo papildu finansējumu likumprojekta "Par Latvijas Republikas valdības un Eiropas Kosmosa aģentūras Eiropas sadarbības valsts līgumu" izpildei. MK sēdē tika pieņemts lēmums jautājumu par papildu finansējuma piešķiršanu iekļaut jaunajās politikas iniciatīvās un lēmuma pieņemšanu atlikt līdz laikam, kad valdībā tiks lemts par jauno politikas iniciatīvu atbalstīšanu. IZM uzsver, ka 27.augusta valdības sēdē finansējuma piešķiršana līguma izpildes nodrošināšanai netika atbalstīta. Lai aktualizētu finansējuma piešķiršanu Latvijas dalībai EKA, IZM oktobrī plāno valdībā virzīt informatīvo ziņojumu.

Saskaņā ar MK lēmumu IZM izskatīšanai Finanšu ministrijā un Pārresoru koordinācijas centrā iesniedza atbilstošu jauno politikas iniciatīvu pieprasījumu, tajā iekļaujot nepieciešamo finansējumu likumprojekta izpildei.

Jaunajās politikas iniciatīvās tika skaidrots, ka tā mērķis ir veicināt un attīstīt ar kosmosa jomu saistītu tehnoloģiju lietojumu, zinātnes un komercdarbību attīstību, lai pēc pieciem gadiem Latvija varētu pievienoties EKA konvencijai kā pilnvērtīga EKA dalībvalsts. Programmas mērķis ir uzlabot Latvijas kosmosa industrijas kapacitāti, kas praktiski nozīmē dažādu zinātnisko un rūpniecisko projektu veikšanu kosmosa jomā.

Premjers iepriekš pauda neizpratni, kāpēc IZM, paredzot Latvijas dalību EKA, nav paredzējusi šim mērķim finansējumu. Viņš žurnālistiem sacīja, ka savulaik IZM pati virzīja priekšlikumu par Latvijas dalību Eiropas Kosmosa aģentūrā. Taču, gatavojot pieprasījumu nākamā gada budžetā, līdzekļus šim mērķim nav pieprasījusi. Viņš atzina, ka patlaban no IZM tiek gaidīta iniciatīva, kā šo jautājumu atrisinās, un cer, ka ministrija piedāvās arī finansējuma avotu.

Premjers norādīja, ka šis atkal ir brāķis IZM darbībā. "Ir pieprasījums, ka jāiesaistās, bet pati IZM nepieprasa līdzekļus - tur kaut kas līdz galam nav," noteica premjers.

Jau vēstīts, ka šā gada martā tā laika izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis Latvijas valdības vārdā parakstīja Eiropas Sadarbības valsts līgumu starp Eiropas Kosmosa aģentūru (EKA) un Latvijas valdību, kas sniedz iespēju praktiskai Latvijas zinātnes, pētniecības un rūpniecības sektora iesaistei EKA projektos, tajā skaitā vairākās kosmosa tehnoloģiju jomās.

Lai Latvijas zinātnes institūciju pētnieki un augsto tehnoloģiju uzņēmumi varētu izmantot visas EKA piedāvātās iespējas un infrastruktūru, Latvijai jāveic dalības pirmā iemaksa vairāk nekā 900 tūkstošu latu apmērā. Taču IZM neredz iespējas savā budžetā atrast līdzekļus dalības maksai, savukārt jaunajā politikas iniciatīvās valdība tam finansējumu nav piešķīrusi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas