Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Jau šī semestra beigās Latvijā sāks darboties vienota plaģiātu izskaušanas sistēma

Vienotās starpaugstskolu datorizētās sistēmas izveide plaģiātisma apkarošanai palīdzēs meklēt plaģiātisma pazīmes iesaistīto augstskolu studentu noslēgumu darbos, portālam Diena.lv skaidroja Latvijas Universitātes (LU) pārstāve Ilona Vilcāne. Paredzēts, ka sistēma sāks darboties jau šī semestra beigās, kad studenti iesniegs vērtēšanai nobeiguma darbus.

Apzinoties nepieciešamību Latvijas augstskolās veicināt akadēmisko godīgumu, studentu darbu pētniecisko kvalitāti, mazināt pētniecisko tēmu dublēšanos un veicināt jaunus, oriģinālus pētījumus ceturtdien, 5.aprīlī LU rektors Mārcis Auziņš, Daugavpils Universitātes rektors Arvīds Barševskis, Vidzemes Augstskolas (ViA) rektore Vija Daukšte, Ekonomikas un kultūras augstskolas rektora vietas izpildītāja Gunta Veismane un Rīgas Starptautiskā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolas (RISEBA) prorektors Ilmārs Kreituss parakstīs nodomu protokolu par sadarbību vienota plaģiātu izskaušanas tīkla veidošanā.

Plānots, ka sistēma sāks darboties jau šī semestra beigās, kad studenti iesniegs aizstāvēšanai nobeiguma darbus, portālu Diena.lv informēja Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes (LU SZF) bibliotēkas vadītājs Jānis Kreicbergs, kurš ir arī viens no idejas iniciatoriem. Līdz šim šāda datorizēta sistēma darbojusies tikai LU SZF, taču tagad interesi par to izrādījušas arī citas mācību iestādes. 

“Sākotnēji bija sarunas ar Daugavpils Universitāti un Vidzemes augstskolu, bet pēc tam interesi izrādīja arī RISEBA un Ekonomikas un kultūras augstskola,” norādīja Kreicbergs. Tas gan nenozīmē, ka plaģiāta izskaušanas tīklam nevarēs pievienoties arī citas mācību iestādes - nodomu protokolā teikts, ka tas ir atvērts tām Latvijas izglītības iestādēm, kuras ir gatavas pievienoties un pildīt noteiktās apņemšanās.

Kreicbergs skaidro, ka līdz šim visu izdevies organizēt ar pašu resursiem - nekāda papildus tehnika vai programmatūra nav iegādāta. “Tas ir pozitīvi, ka projekts nav nodots kaut kādai trešai komerciālai institūcijai, augstskolas ar savām zināšanām un aprīkojumu spējušas pašas ar to tikt galā,” uzsver bibliotēkas vadītājs.

Par LU iniciatīvu priecājas arī projektā iesaistītās augstskolas. Kā portālam Diena.lv norādīja RISEBA prorektors Ilmārs Kreituss, visi studiju nobeiguma darbi augstskolā tiekot pārbaudīti gan lokālajā datorsistēmā, gan kontrolēti interneta vidē, piemēram, RISEBA ir reģistrēta plaģiātisma kontroles programmā www.plagiarisma.net. Taču līdz šim trūkusi vienota Latvijas augstskolu noslēguma darbu datu bāze. “Iiniciatīva tādu veidot un kopīgiem spēkiem cīnīties pret šo problēmu ir visnotaļ apsveicama,” sacīja Kreituss.

Atzinīgi izsakās arī ViA rektore Vija Daukšte: „Noteikti atbalstām iniciatīvu augstskolām kopīgi izskaust plaģiātus, jo gribam nodrošināt akadēmiski korektu un ētisku attieksmi pret radošu darbu”.

Rīgas Tehniskajai Universitātei (RTU), kura vienotas sistēmas izveidē pagaidām nepiedalās, ir ievērojamas iestrādnes elektroniskās plaģiātisma kontroles sistēmas veidošanā, portālam Diena.lv sacīja RTU mācību prorektors Uldis Sukovskis. “RTU jau otro gadu ir ieviesta kārtība, ka visu studentu noslēguma darbu elektroniskās kopijas tiek uzkrātas īpašā datubāzē, kas tiks izmantota automatizētas plaģiātisma kontroles sistēmas ieviešanai,” sacīja Sukovskis.

Tāpat Sukovskis atzīst, ka vienošanās, ko parakstīs atseviškas augstskolas, ir apsveicama un arī RTU labprāt piedalītos šajā projektā. Tiesa gan RTU plaģiātisma gadījumu studentu darbos esot relatīvi mazāk, jo inženierzinātnēs studentu darbi saistīti ar ļoti konkrētiem aprēķiniem, projektējumiem un tehnoloģijām.

Arī Rīgas Stradiņa universitātei (RSU) šobrīd ir pašiem sava, pietiekami efektīva sistēma, kas balstīta pasniedzēju kompetencē, sacīja RSU pārstāvis Edijs Šauers. RSU piedāvājumu pievienoties minētajai sistēmai nav saņēmusi, taču, ja tāda iespēja būtu, RSU to noteikti izskatītu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas