Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Jaunizveidotā Rīgas Dzemdību centra atklāšana

Jaunizveidotajā Rīgas Dzemdību nama Dzemdību centrā kopš 29.augusta, kad tajā tika uzņemtas pirmās grūtnieces, piedzimuši jau 104 mazuļi, informēja Dzemdību centrā.

Augustā trīs dienu laikā centrā piedzimis 21 mazulis - 11 puikas un desmit meitenes. Savukārt septembrī piedzimuši 83 bērni, no kuriem 29 piedzimuši vakar, 4.septembrī. Šodien Dzemdību centrā pasaulē nākuši jau trīs mazuļi.

Šodien notika oficiālā jaunizveidotā Dzemdību centra atklāšana, kurā piedalījās arī Valsts prezidents Andris Bērziņš, veselības ministre Ingrīda Circene (V), Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) un daudzi veselības aprūpes jomas vadošie speciālisti.

Valsts prezidents apsveica visus ar jaunā Dzemdību centra izveidi un sacīja, ka, viņaprāt, šis projekts ir viens no ļoti vērtīgajiem veidiem, kā Latvija izmantojusi Eiropas naudu. "Labāk jauno paaudzi palaist no paša sākuma dzīvē veselu un drošu, nevis visu mūžu viņu lāpīt," atklāšanā teica Bērziņš.

Arī veselības ministre novēlēja Dzemdību nama kolektīvam panākumus. "Tas mērķis, ko mēs gribam sasniegt, ir veseli bērni un daudz," sacīja veselības ministre. "Kopā mēs nodrošināsim to, ka bērni ir gribēti, lai viņu ir vairāk un viņi dzimst drošos apstākļos," piebilda Circene.

Arī Rīgas mērs sveica klātesošos un, ņemot vērā iestādes specifiku, novēlēja kolektīvam vairāk darba. Ušakovs arī atklāja, ka jau 2013.gadā un 2014.gadā plānota Dzemdību nama fasādes siltināšana, ventilācijas sistēmas rekonstrukcija, kā arī tiks turpināti iestādes kanalizācijas remontdarbi.

Jaunajā Dzemdību centrā izveidotas 12 dzemdību istabas un trīs individuālās aprūpes palātas. Divas no dzemdību istabām ir aprīkotas ar dzemdību vannām, tajās iespējams dzemdēt ūdenī vai arī relaksēties ūdenī dzemdību procesa laikā. Tāpat izveidotas septiņas personāla darba telpas, sešas materiālu noliktavas, četras personāla sadzīves telpas un viena apmācību telpa.

Kā ziņots, Dzemdību centra izveide īstenota ar Eiropas reģionālās attīstības fonda (ERAF) atbalstu. Visa projekta kopējās attiecināmās izmaksas ir nedaudz vairāk kā miljons latu, tajā skaitā ERAF līdzfinansējums 85% apmērā un Rīgas domes līdzfinansējums 15% apmērā. Projekts tika uzsākts 2010.gada decembrī.

Rīgas Dzemdību nams ir valstī lielāka dzemdību palīdzības un perinatālas aprūpes iestāde. Tajā ik gadu vidēji tiek pieņemtas 7000 dzemdības, kas ir trešdaļa no visam dzemdībām valstī. Pērn 68% Rīgas Dzemdību namā piedzimušo bija rīdzinieki. Pieņemto dzemdību skaits Rīgas Dzemdību namā pieaug, un salīdzinājumā ar 2012.gada pirmo pusgadu šogad pieņemts par 4% vairāk dzemdību nekā attiecīgajā periodā pērn.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas