Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kazāks par nodokļiem: Atkal jau lāpīsim pagalam izdilušu mētelīti, kas sen jau par mazu

Latvijas nodokļu sistēmas izmaiņas pēdējos gados drīzāk var raksturot kā diezgan haotiskas, nevis pārdomātas un konsekventas. Apstiprinot it kā nelielu nodokļu izmaiņu, bieži tiek aizmirsti iepriekšējie solījumi. Lēmumu pieņēmēji reti kad izskaidro, kāpēc tas darīts, un rodas sajūta, ka tā vienkārši sanāca, jo to it kā diktē tā brīža "politiskā loģika".

Koncentrējoties uz vienu atsevišķu nodokli, tiek zaudēts kopskats, un ar laiku izrādās, ka, pavelkot deķīti uz galvas, kājas atkal plikas un salst. Nereti tam ir negatīva ietekme uz legālo uzņēmējdarbību, kamēr ēnu ekonomikā strādājošiem no tā ne silts ne auksts.

Labklājības Ministrijas (LM) priekšlikums atcelt valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu griestus un ieviest griestus sociālo pabalstu saņemšanai tiešām mazinātu ienākumu nevienlīdzību. Tas mazinātu darbaspēka nodokļu sloga regresivitāti - to starpā, kas nodokļus godīgi maksā. Taču, šis skatu punkts ir ļoti šaurs un vienkāršots. Apskatot vien vienu izmaiņu, nav skaidrs, kas notiks ar citiem iespējamajiem risinājumiem regresivitātes mazināšanai, t.sk., ar neapliekamo minimumu pacelšanu. Izmaiņas nodokļu sistēmā ir jāskata kompleksi nevis katrs priekšlikums atsevišķi.

Pašlaik LM ieteiktais darbaspēka nodokļu palielinājums uzņēmumiem sadārdzinās izmaksas un var mudināt šādas legālas labi apmaksātas darba vietas pārcelt citur vai mainīt atalgojuma sistēmu, lai legāli šo nodokļu slogu apietu. Protams, kā politikas izvēle šāda nodokļu izmaiņa ir diskutējama, bet kāpēc netiek diskutētas arī citas iespējas? Piemēram, kāpēc jau atkal tiek domāts, kā likt maksāt vairāk tiem, kas jau maksā, bet nemaksātāji atkal tiek cauri sveikā? LM no šīm likuma izmaiņām prognozē papildus 45 miljonus eiro ienākumi gadā, kas nav slikti, bet ir nudien maz, salīdzinot ar to, kas budžetā netiek iekasēts dēļ ēnu ekonomikas. Saskaņā ar Rīgas ekonomikas augstskolas pētījumu, ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijā 2013.gadā bija 24% no IKP un 40% no kā bija aplokšņu algas. Aptuveni 2.2 miljardi eiro. Pieņemot, ka 40% no tā būtu jānomaksā nodokļos (darba ņēmējiem un darba devējiem kopā), budžetam pērn garām aizgāja aptuveni 880 miljoni eiro.

Ienākumu nevienlīdzības mazināšana neapšaubāmi ir ļoti svarīga, tomēr uz to jāskatās plašāk. Un ēnu ekonomikas mazināšana tam noteikti palīdzētu, jo tas veicinātu ne tikai caurspīdīgāku uzņēmējdarbības vidi un godīgāku konkurenci, tas mazinātu nevienlīdzību ne tikai nodokļu maksātāju vidū, bet arī starp nodokļu maksātājiem un nemaksātājiem. Jā, nodokļu progresivitātes palielināšana ir svarīgs mērķis, bet no sākuma būtu jāpanāk, lai nodokļus tiešām maksā. Citādi sanāks tā, ka atkal liekam ielāpu pagalam izdilušam mētelītim, kas sen jau par mazu.

Top komentāri

:)))
:
LV nav prognozējama valsts. Un tās pilsoņi ar nav prognozējami. Meli ir visapkārt un tas rada neuzticību visam. 300 tūkstoši izbraucēju tam apliecinājums. Izbrauca ne pensionāri un ne bērni. Pēc būtības Latvja PSRS laikos bija neatkarīgāka nekā tagad. . It kā bija krievu un latviešu skolas , tagad latviešu -angļu; Toties bija dziesmu svētki, relatīvi sava likumdošana, lauksaimniecība, kultūrvide. Tagad no tā nav nekas. Ja runājam par okupāciju, tad PSRS salīdzinoši ar ES = ziediņi. Tagad LV ar nav nevienas suverenitātes pazīmes . Robežu nav, savas valūtas nav, savu bruņoto spēku nav, likumdošana 100 % pakārtota Eiropas regulām, lauksaimniecība-rūpniecība iznīcināta. Lauku infrastruktūra arī. Pat ja kāds grib atgriezties, tad nav kur. LV nav tik daudz zemeņu, cik lasītāju ārzemēs. :(
kura vieta tev izdilusi
k
sports lai pelna paši, popkuļtura lai pelna paši, apkaro ēnu ekonomiku u.t.t. un pērc jaunu
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas