Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Kažoka: Reģionālo partiju izredzes Saeimas vēlēšanās būtu labākas, startējot tandēmā ar parlamentā pārstāvētu politisko spēku

Pagaidām ir grūti prognozēt reģionālo partiju apvienības izredzes Saeimas vēlēšanās, bet iespēja pārvarēt 5% barjeru palielinātos, startējot tandēmā ar kādu esošu parlamentā pārstāvētu politisko spēku vai piesaistot kādu ļoti atpazīstamu cilvēku ar labu reputāciju, uzskata politoloģe Iveta Kažoka.

Kažoka skaidroja, ka gūt panākumus pašvaldību vēlēšanās, kur iedzīvotāji uzticas konkrētiem cilvēkiem, ir kaut kas viens, bet Saeimas vēlēšanas ir pavisam kas cits. Turklāt nešķiet, ka vēlētāji Latvijā "rautos balsot" par kādu jaunu politisko spēku.

Savukārt šādas reģionālās apvienības izredzes palielinātos, ja tā parlamenta vēlēšanās startētu ar kādu no esošajiem politiskajiem spēkiem, klāstīja Kažoka. Pēc viņas domām, reģionālās partijas varētu startēt kopā, piemēram, ar Vienotību vai Zaļo un zemnieku savienību. Ja reģionālā apvienība neplāno to darīt, tad izredzes pārvarēt 5% barjeru palielinātos, ja no cepures tiktu izvilkts kāds "nezināmais trusītis", proti, vēlētājs tiktu pārsteigts ar kādu sabiedrībā populāru cilvēku ar ļoti labu reputāciju.

Politoloģe gan pauda šaubas, vai šāds cilvēks reģionālajai apvienībai tiks piesaistīts, līdz ar to, pēc Kažokas domām, drošākais ceļš būtu tandēms ar jau esošu politisko spēku.

Vērtējot kopumā šādas reģionālo partiju apvienības parādīšanos uz politiskās skatuves, Kažoka norādīja, ka tas palielina konkurenci starp partijām, kas ir vērtējams pozitīvi. Vienlaikus politoloģe sacīja, ka spēcīga partija pašvaldību līmenī ne vienmēr var gūt panākumus visas Latvijas mērogā. Tāpat dažkārt nepamatoti tiek uzskatīts, ka nacionālā līmeņa politika ir karjeras izaugsme politiķim, kas darbojas pašvaldībā, piebilda Kažoka.

Kā ziņots, trīs lielāko reģionālo partiju - Reģionu alianses, Latgales partijas un Vidzemes partijas līderi trešdien konceptuāli vienojušies par reģionālo partiju apvienības Reģionu apvienība veidošanu un kopīgu startu Saeimas vēlēšanās, informēja partiju pārstāvji.

Jaunās apvienības mērķis ir veicināt reģionālo politisko spēku apvienošanos un kopīgi startēt 12.Saeimas vēlēšanās 2014.gadā. Jaunveidojamajai reģionālo partiju apvienībai aicina pievienoties arī citas reģionālās partijas, vēlētāju apvienības un reģionālos līderus.

Par ieceri veidot reģionālo partiju apvienību Reģionu apvienība ir vienojušies visu trīs partiju līderi, tai skaitā Andrejs Ence (Reģionu alianse), Aldis Adamovičs (Latgales partija) un Guntis Gladkins (Vidzemes partija), tiekoties Rīgā trešdien, 21.augustā, pausts partijas pārstāvju paziņojumā presei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas