Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

KNAB Garkalnes mēram liek atlīdzināt nelikumīgi saņemtus 12 673 eiro

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pirms kāda laika Garkalnes novada domes priekšsēdētājam Mārtiņam Gunāram Bauzem-Krastiņam (LZS) licis valstij atlīdzināt 12 673 eiro, kas gūti, pašam apstiprinot sev piemaksas, noskaidroja aģentūra LETA.

Administratīvās rajona tiesas publiski pieejamais šī gada janvāra spriedums liecina, ka KNAB 2017.gada martā Bauzi-Krastiņu nolēma saukt pie administratīvās atbildības par valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu un aizliegumu pārkāpšanu un piemērot 340 eiro naudas sodu. Mērs šo KNAB lēmumu neapstrīdēja un tas ir stājies spēkā.

Savukārt 2017.gada oktobrī Bauzem-Krastiņam uzdots atlīdzināt valstij nodarītos zaudējumus 12 673 eiro apmērā, kas gūti, pārkāpjot amatpersonai noteiktos ierobežojumus un aizliegumus, apstiprinot sev piemaksas 50% - 1210 eiro apmērā pie amatalgas izmaksas laikā no 2014.gada 1.jūlija līdz 2015.gada 31.oktobrim.

Spriedumā skaidrots, ka apstiprinot sev piemaksas, pieteicējs ir radījis savām interesēm labvēlīgus nosacījumus, rīkojoties par labu savām mantiskajām un personiskajām interesēm.

Atbilstoši likumā noteiktajam Bauze-Krastiņš kā SIA Garkalnes Komunālserviss, SIA Garkalnes Inženiertīkli un SIA Garkalnes Ūdens kapitāla daļu turētāja pārstāvis savus pienākumus pilda atbilstoši viņam noteiktajiem amata pienākumiem attiecīgajā pašvaldībā un atlīdzību par šo pienākumu pildīšanu saņem amatam noteiktās mēnešalgas ietvaros, teikts spriedumā.

Piemaksa par pieteicēja personisko darba ieguldījumu nav saistāma ar papildu darba veikšanu, bet gan saistīta ar darbinieku motivēšanas pasākumiem, uzsver KNAB. Attiecīgi uz pieteicēju kā domes priekšsēdētāju šāda piemaksa nav attiecināma.

Konkrētajā gadījumā nav konstatēts, ka pieteicējs būtu aizvietojis prombūtnē esošu amatpersonu, pildījis vakanta amata pienākumus vai papildus amata pienākumiem pildītu vēl citus pienākumus, kas savukārt pieteicējam dotu tiesības saņemt atbilstošu piemaksu par šāda darba veikšanu, norādīts spriedumā.

Attiecībā uz pieteicēja norādīto, ka viņš ir veicis Eiropas Savienības un citu struktūrfondu projektu uzraudzību, netika konstatēts, ka pieteicējam papildus normatīvajos aktos noteiktajiem pienākumiem ar pašvaldības domes normatīvo aktu būtu uzlikts par pienākumu veikt projektu īstenošanas uzraudzību domes kapitālsabiedrībās.

Amatpersona šo biroja 2017.gada oktobra lēmumu pārsūdzēja Administratīvajā rajona tiesā, kura šogad janvārī amatpersonas pieteikumu noraidīja. Bauze-Krastiņš vērsās Administratīvajā apgabaltiesā, taču arī tās šogad oktobrī pieņemtais lēmums mēram bija nelabvēlīgs.

Tagad Bauze iesniedzis kasācijas sūdzību Augstākajā tiesā.

Jau ziņots, ka KNAB kopš šī gada vasaras piemērojis naudas sodus vai aizrādījis kopumā trīs Garkalnes novada domes amatpersonām.

KNAB piemērojis 220 eiro sodu Garkalnes novada domes deputātam Jānim Frišfeldam, jo viņš savienoja deputāta amatu ar Garkalnes novada domes Juridiskās daļas jurista amatu, tādējādi pārkāpa likumā noteikto amatu savienošanas aizliegumu.

KNAB arī konstatējis, ka deputāte Inese Andersone Garkalnes novada domes sēdē balsoja par sava radinieka uzņemšanu Garkalnes novada pirmsskolas izglītības iestādē. Tādējādi viņa veica ar amata pienākumu veikšanu saistītas darbības, kas ietekmēja vai varēja ietekmēt viņas un radinieka personiskās vai mantiskās intereses.

KNAB atzina administratīvo pārkāpumu par maznozīmīgu, izsakot mutvārdu aizrādījumu.

Tāpat KNAB piemērojis 45 eiro sodu Garkalnes novada domes izpilddirektorei Jeļenai Tocai, kura parakstīja rīkojumu, ar kuru uzdeva izmaksāt Garkalnes novada domes priekšsēdētājam Mārtiņam Gunāram Bauzem-Krastiņam (LZS) 2600 eiro naudas balvu. Garkalnes novada domes priekšsēdētājs gan veicis naudas balvas atmaksu Garkalnes novada domes budžetā.

Tikmēr Valsts kontrole (VK) šogad oktobrī paziņoja, ka Garkalnes novada pašvaldībā iedzīvotāju nodokļu nauda tiek tērēta bez pamatojuma un pat izšķērdīgi.

VK, piemēram, konstatējusi, ka Garkalnes pašvaldības administrācijā nodarbinātajiem tiek maksātas dāsnas piemaksas, kam neesot pienācīga pamatojuma. Saskaņā ar 2017. un 2018.gadā izdotajiem rīkojumiem izmaksas atlīdzībai nepamatoti palielinātas gandrīz par 217 000 eiro. Prēmiju un naudas balvu piešķiršanā konstatēti arī iespējami interešu konflikta gadījumi, par kuriem Valsts kontrole informējusi KNAB.

 

 

 

Top komentāri

edvins
e
Vai tad par krāpšanu lielos apmēros nav jāliek cietumā, bet jāuzliek nelieli sodiņi ? Mēs kārtējo reizi redzam, kas ir Zaļo zemnieku savienība! Esmu pārliecināts, ka KNĀBAM būtu ko darīt pie visiem šīs partijas biedriem darbavietās!
Seska Smaka
S
Šiten tā jau nav smuki,cilvēks saņēma naudu un tagadās tā jāatdod!
jibiorio
j
Garkalnē bērnu uzņem bērnudārzā tikai pēc tikai pēc domes lēmuma? Kāds nav sapisies meistarībā?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas