Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

KNMC: Skaidrībai par 2013.gada Dziesmu svētku finansējumu jābūt jau šoruden

Skaidrībai par to, cik daudz līdzekļu tiks atvēlēti 2013.gada Dziesmu un deju svētku organizēšanai, jābūt jau šoruden, sestdien publicētā intervijā “Latvijas avīzei” norādīja Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra (KNMC) direktore Dace Melbārde.

“Skaidrībai jābūt šoruden, kad veidos 2012.gada budžetu un kļūs zināmas 2013.gada valsts maciņa aprises. Jo lielākais darbs mums jāveic tieši 2012. gadā," viņa paskaidroja.

KNMC darbiniekiem līdz Jāņiem uzdots izstrādāt divu scenāriju tāmes – ļoti krāšņiem svētkiem un tādiem, kur ar vismaz vienu pasākumu ir pārstāvēta katra nozare.

2013.gada svētku noslēguma koncerts Mežaparka Lielajā estrādē izskanēs ar devīzi lībiešu valodā "Lihgo!" jeb "Lai top!". "Šī devīze aicina ikvienu iedzīvotāju un visu nāciju uz kopīgu garīgās attīrīšanās un atdzimšanas procesu. Tāpēc visa 2013. gada svētku nedēļa ieplānota kā vienots māksliniecisks ceļojums šajā zīmē," pastāstīja Melbārde.

"Noslēguma koncertam esam vienojušies par diviem tā mākslinieciskajiem vadītājiem – Airu Birziņu un Ivaru Cinkusu. Jāņa Ērgļa un Jāņa Purviņa koncepcija deju lieluzvedumam "Tēvu laipa" vēstīs, ko nozīmē būt latvietim 21. gadsimtā. Obligāts ir arī pūtēju orķestra dižkoncerts. Bez šiem trim koncertiem nemaz nevar runāt par autentiskiem Dziesmu svētkiem. Jau Latvijas pirmās brīvvalsts laikā Dziesmu svētkos iekļāvās amatierteātru kustība, svētkus man grūti iedomāties bez simfoniskās un tautas mūzikas koncertiem. Tradicionālajai kultūrai jābūt kā caurviju elementam. Esam iecerējuši arī jaunu – deju un dziesmu – koncertu pūtēju orķestru un tautas mūzikas kolektīvu pavadījumā," svētku iecerēs dalījās NKMC vadītāja.

Viņa uzsvēra - šiem jābūt svētkiem, kur piedalās ģimenes, dzimtas, kas pulcē visu nāciju.

"Režisoram Uģim Brikmanim ir ideja par digitālu Dziesmu un deju svētku televīziju, lai norises būtu pieejamas ikvienam cilvēkam ikvienā Latvijas nostūrī. Protams, bez privātiem sponsoriem neiztiksim. Arī tautastērpu skati esam iecerējuši parādīt plašākai auditorijai pieejamā vietā. Mums ir izveidojušies arī tādi kā Īrijas un Amerikas latviešu novadi. Ceram, arī tie piedalīsies ar saviem kolektīviem Dziesmu svētkos. Esam iecerējuši svētku pirmo dienu ieskandināt katrā novadā. Koncerti vietējā parkā vai pilskalnā ļaudīm varētu būt kā ceļamaize pirms došanās uz Rīgu," pauda Melbārde.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas