Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Koalīcija sola neiesaistīties jauna FKTK priekšsēdētāja vietnieka izvēlē

Valdošās koalīcija pārstāvji sola neiesaistīties Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja vietnieka kandidāta nominēšanas procesā un pieļauj, ka jaunas amatpersonas ievēlēšanas process varētu prasīt vienu līdz divus mēnešus.

Kā ziņots, Saeima ceturtdien uz trešo termiņu neapstiprināja ilggadējo FKTK priekšsēdētāja vietnieku Jāni Brazovski.

Reformu partijas (RP) Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Vjačeslavs Dombrovskis norādīja, ka varētu būt nepieciešami viens līdz divi mēneši, lai Latvijas Bankas (LB) prezidents Ilmārs Rimšēvičs un finanšu ministrs Andris Vilks (V) saskaņā ar likumu nominētu jaunu kandidātu un lai pēc apspriešanās Saeimas frakcijās sekotu balsojums parlamentā.

Arī Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs un Vienotības deputāts Jānis Reirs un neatkarīgā deputāte Elīna Siliņa pieļāva iespēju, ka tas varētu prasīt līdzīgu laika apjomu. Savukārt nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars norādīja, ka nepieciešamais laiks, pirmkārt būs atkarīgs no tā, kad Rimšēvičs un Vilks nosauks jaunu kandidātu.

Dombrovskis norādīja, ka RP nesniegs padomus Rimšēvičam un Vilkam jaunā kandidāta izvēlē, jo "tas ir viņu darbs". Arī Siliņa, vaicāta par padomu sniegšanu LB prezidentam un finanšu ministram, atbildēja ar vārdiem "protams, nē". Tāpat Reirs un Dzintars uz šo jautājumu atbildēja noliedzoši.

Dombrovskis izteica cerību, ka līdz nākamā FKTK priekšsēdētāja vietnieka apstiprināšanai banku sektorā neradīsies problēmas. Taču, ja šajā jomā notiks kas neparedzēts, un FKTK netiks ar to galā, tad atsevišķiem politiskajiem spēkiem, kas balsoja pret Brazovska apstiprināšanu, būs jāuzņemas par to atbildība.

Siliņa uzsvēra, ka neatkarīgie deputāti nav atbalstījuši šodien Saeimā vērtēto kandidātu, jo dažu gadu garumā ar Latvijas Krājbankas uzraudzību viss nebija kārtībā. Tāpat jāņem vērā, ka amatu rotācija publiskās pārvaldes jebkuras sfēras vadībā nāk par labu, un Brazovskim varētu būt iespējas turpināt strādā FKTK citā amatā vai arī citā iestādē.
Reirs norādīja, ka LB prezidentam un finanšu ministram tagad pēc iespējas ātrāk ir jāmeklē kandidāts, kuru izvirzīt un šai personai ir jābūt pieredzējušam profesionālim un nekādā gadījumā nevar būt runa par politisku kandidātu.

Dzintars skaidroja, ka tā nav politiķu funkcija izvēlēties kandidātu, taču tad, kad tas tiks nosaukts, deputātiem viņš būs jāvērtē. Brazovska gadījumā bijušas "nopietnas šaubas", vai tas ir labākais kandidāts, un, tiekoties ar viņu frakcijā, gandrīz nevienam deputātam "neradās pārliecība, ka pārmetumi, kas viņa virzienā tiek adresēti, ir atspēkoti".
Jau vēstīts, ka par Brazovska iecelšanu amatā balsoja 42 deputāti, pret - 39, atturējās seši.

Par balsoja Vienotības, RP un daži apvienības Saskaņas centrs (SC) un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputāti. Pret balsoja VL-TB/LNNK, neatkarīgie deputāti, liela daļa SC deputātu un viena ZZS deputāte. Atturējās seši deputāti no SC un ZZS, bet nebalsoja Inguna Rībena (V) un Inga Vanaga (RP). Brazovskis FKTK priekšsēdētāja vietnieka amatā strādājis divus termiņus, pirmo reizi šajā amatā viņu parlaments apstiprināja 2000.gada 26.oktobrī.

Kā ziņots, jaunu kandidātu FKTK priekšsēdētāja vietnieka amatam iecerēts atrast tuvāko mēnešu laikā. Vilks ir vīlies par negatīvo Saeimas balsojumu un Brazovska neatbalstīšanu. Balsojumam parlamentā tika piedāvāts profesionālākais un pieredzējušākais kandidāts, kura līdzšinējais darbs apliecinājies, ka par viņa profesionalitāti nav šaubu, uzsver Vilks.
Līdz jauna FKTK priekšsēdētāja vietnieka apstiprināšanai FKTK padome turpinās darbu četru padomes locekļu sastāvā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas