Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Koalīcija vēl nenonāk pie kopsaucēja par NA rosināto vienreizējo pabalstu ģimenēm - 500 eiro par bērnu

Koalīcija šodien vēl nespēja nonākt pie kopsaucēja par Nacionālās apvienības (NA) priekšlikumu Covid-19 dēļ ieviesto ierobežojumu seku mazināšanai piešķirt vienreizēju pabalstu ģimenēm 500 eiro apmērā par bērnu, preses konferencē pēc Sadarbības sanāksmes sacīja NA Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Politiķis stāstīja, ka šis jautājums šodienas sēdē izsauca visvētrainākās diskusijas - tās bija ilgas, asas un emocionālas. Dzintars atgādināja, ka NA priekšlikums paredz izmaksāt ģimenēm ar bērniem vienreizēju Covid-19 atbalsta maksājumu 500 eiro apmērā par katru bērnu.

Paredzētas īpašas piemaksas daudzbērnu ģimenēm, ģimenēm, kurās aug bērni invalīdi, kā arī piemaksas plānotas par bērniem līdz 24 gadu vecumam, ja viņi šobrīd mācās un ir kā apgādājamie.

Dzintars stāstīja, ka būtiskākais nav summa, bet princips, jo šī sabiedrības daļa šobrīd ir "tas neaptvertais laukums", kas cieš no Covid-19 ierobežojumiem, bet nesaņem valsts atbalsta pasākumus.

"Mūsuprāt, šī atbalsta sniegšana būtu pareiza sociālā taisnīguma dēļ," teica politiķis, piebilstot, ka īpaši šobrīd tas ir aktuāli, kad mācības notiek attālināti un vecāks ir vienlaikus arī skolotājs. "Tās ir izmaksas - jo vairāk bērnu, jo lielākas vajadzības un papildu slodze," norādīja politiķis.

Tāpat viņš minēja, ka diskusijās noticis tas no kā politiskais spēks raizējies, jeb izteikti divi vārdi, "kas var nogremdēt jebkuru ideju" - "jā, bet". Dzintars klāstīja, ka diskusijās izskanējuši viedokļi, ka atbalsts ir nepieciešams arī citiem, nepiekrīt summai, ka to varētu saņemt arī ģimenes, kuru ienākumi jau ir augsti un viņiem nav nepieciešams šāds atbalsts.

Politiķis uzsvēra, ka šāds atbalsts nodrošina arī ekonomikas sildīšanu. Viņaprāt, ģimenēs ar bērniem ir lielāki izdevumi, līdz ar to ieguldot tajās līdzekļus iespējams vairāk prognozēt, ka līdzekļi atgriezīsies ekonomikā un tā tiks sildīta.

Viņš norādīja, ka sēdē politiķi vienojās, ka Ekonomikas ministrija un Labklājības ministrija strādās pie šī priekšlikuma un ierobežojumu precizējuma turpmākās divas nedēļas, ņemot vērā sociālo dimensiju. "Turēsim pie vārda un pēc divām nedēļām atgriezīsimies pie šī jautājuma," teica Dzintars, piebilstot, ka šodien vēl neizdevās panākt vienošanos, ka atbalsts nepieciešams tieši ģimenēm ar bērniem.

Pēc viņa paustā, ir pēc iespējas precīzāk jāatrod grupas, kurām šis atbalsts ir nepieciešams. Viņaprāt, ja politiskie spēki varēs vienoties par kādu šaurāku atbalsta saņēmēju loku būtu daudz labāk, nekā nevienoties par neko, tomēr pēc viņa domām, šaurāk par ģimenēm ar bērniem sašaurināt nav iespējams.

Vaicāts, vai, ņemot vērā NA iniciētos grozījumus Satversmē, politiskais spēks šai pabalstā varētu klasificēt noteiktas ģimenes modeli, kurām pabalsts pienāktos, Dzintars uzsvēra, ka to saņemtu apgādnieks un tas attiektos gan uz vientuļajām ģimenēm, daudzbērnu ģimenēm un ģimenēm, kurās ir mamma un tētis.

"Mērķis ir sniegts maksimāli plašu atbalstu. Tāds ir NA redzējums. Nepietiek, ka mēs aktualizējam problēmu, ir jāpiedāvā savs redzējums. Ja kādam ir labāks piedāvājums, ceram to divu nedēļu laikā atrast," teica politiķis, piebilstot, ka viņš cer, ka nenotiks tā, ka sīku domstarpību dēļ ģimenes ar bērniem nesaņems neko.

Minētajam NA priekšlikumam atbalstu pauda arī Jaunās konservatīvās partijas (JKP) līderis, tieslietu ministrs Jānis Bordāns. Viņš norādīja, ka JKP šādu pieeju atbalsta, jo šāds atbalsts būtu ekonomiski un sociāli pamatojams ar to, ka ir īpašs Covid-19 krīzes laiks. "Tas ir pamatojams ar to, ka šī nauda atgriezīsies Latvijas ekonomikā un ir nepieciešams, lai ekonomika sāktu kustēties, nevis [cilvēki] veidotu naudas uzkrājumus bankās," atzīmēja Bordāns.

"KPV LV" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Māris Možvillo ("Par cilvēcīgu Latviju" (PCL)) no vienas puses norādīja, ka PCL pārstāvji pilnībā ir par atbalsta sniegšanu īpaši bērniem un neiebilst minētajām summām.

Reizē politiskais spēks norādījis uz vairākām lietām, kas būtu jāņem vērā, pauda Možvillo. Cilvēkiem, "kuri īsti nesaprotot naudas vērtību", lielas naudas summas saņemšana "varētu izvērsties par traģēdiju daudzās ģimenēs, jo pieklibo gan finanšu pratība", gan citas ar naudas pareizu izlietošanu saistītas lietas, lai tā tiktu izmantota par labu bērniem, šādi izteicās "KPV LV" frakcijas vadītājs.

Viņš uzsvēra, ka tā nav visā Latvijā, taču politiķa pieredze darbā pašvaldībā liecina par to, ka īpaši ģimenēs kur naudas vajadzība ir aktuāla, var rasties lielas problēmas finanšu pratības trūkuma dēļ. Tāpēc partija rosina NA piedāvāto pabalstu sadalīt ikmēneša maksājumos, lai nauda ienāk katru mēnesi, skaidroja Možvillo.

"Attīstībai/Par!" politiķis, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs norādīja, ka AP uzskata, ka par šādu atbalstu ģimenēm bērniem un tā apjomu bērniem ir jādiskutē, lai kādas ģimenes, kurām tas nepieciešams, netiktu izslēgtas no pabalsta saņemšanas iespējām.

Kā ziņots, lai mazinātu Covid-19 dēļ ieviesto ierobežojumu sekas, NA rosina ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) un koalīciju vienoties par vienreizēja pabalsta izmaksu ģimenēm atkarībā no bērnu skaita, aģentūru LETA informēja politiskā spēka pārstāve Laima Melkina.

Apvienības ieskatā tas kalpotu kā papildu atbalsts, lai mazinātu negatīvās sekas Covid-19 ierobežojumu laikā.

Dzintars norādīja, ka daudzas ģimenes patlaban piedzīvo ienākumu sarukumu, kā arī bērni jau ilgstoši mācās mājās, ģimenes pielāgo savu ikdienu un iegādājas dažādas mācībām nepieciešamas preces.

Viņaprāt, ir vajadzīgs jauns risinājums, lai sniegtu ģimenēm atbalstu, vairotu optimismu par nākotni un vienlaikus veicinātu patēriņa pieaugumu un stiprinātu valsts tautsaimniecību. Tā kā ārkārtas situācija ir pagarināta līdz 6.aprīlim, NA uzskata, ka līdzās šiem ierobežojumiem jābūt arī papildu atbalstam.

Partijas ieskatā ģimenēm varētu izmaksāt vienreizēju pabalstu - 500 eiro par katru bērnu. Tostarp pabalsts tiktu izmaksāts arī par aizbildniecībā vai audžuģimenē esošiem bērniem. NA aplēses liecina, ka kopumā šim mērķim būtu nepieciešami 170 miljoni eiro. Viņuprāt, pabalsta izmaksu varētu uzsākt no 1.marta.

Papildus partija rosina veikt piemaksas ģimenēm, kurās aug bērns ar invaliditāti - 250 eiro, kā arī daudzbērnu ģimenēm - 250 līdz 500 eiro. Par bērniem vecumā līdz 24 gadiem, ja viņi ir apgādībā un mācās, piemaksa būtu 250 eiro. Šādām papildu piemaksām būtu nepieciešami 23 miljoni eiro, informēja NA.

Izmaksas automātiski notiktu VSAA sistēmā. Tāpat NA paredz arī iespēju no pabalsta atteikties, ja ģimenes ieskatā pabalsts nav nepieciešams.

NA norādīja, ka ar priekšlikumu izmaksāt papildu līdzekļus politiskais spēks nāca klajā jau novembrī, taču toreiz neguva partneru atbalstu šai idejai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas