Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Konsultē veterinārārsts: Naudas kokam nē, kaķumētra der

Kaķis regulāri apgrauž istabas puķes. Vai tas nav bīstami?

Ja kaķis pastiprināti interesējas par istabas augiem, iespējams, dzīvnieks cenšas mehāniski attīrīt gremošanas traktu no spalvu kamoliem. To nevajadzētu atļaut, jo kāds istabas augs var būt indīgs. Ir gadījumi, kad kaķis apgrauž t. s. naudas koku un gūst smagu intoksikāciju ar letālu iznākumu. Mānīgs ir priekšstats, ka kaķis zina, kurš augs ir indīgs un kurš nē. Lai atradinātu kaķi no istabas augu graušanas, dodiet mājdzīvniekam speciālo kaķiem paredzēto zāli. Sēklas ir nopērkamas zooveikalos. Ja nevēlaties paši audzēt zāli kaķim vai otrādi - mincim šī mājās diedzētā zāle nepatīk, varat svaigu zāli (mans iecienījis vārpatu) saplūkt piemājas dārzā vai pļavā. Iespējams, brīvā dabā augusī zāle kaķim iegaršosies vairāk nekā istabas augi. Spalvu kamolu izvadīšanai nopērkamas arī speciālas pastas. Tās šķīdina apmatojumu, kas sakrājies gremošanas traktā, un palīdz to vieglāk izvadīt.

Kāpēc kaķiem ļoti patīk kaķumētra?

Īstā kaķumētra (Nepeta cataria) satur ēteriskās eļļas un ir ārstniecisks augs. Kaķumētra satur specifisku aktīvo vielu - nepetalaktonu, kas uz kaķi iedarbojas līdzīgi kā feromons. Tomēr ir indivīdi, kuri uz kaķumētru nereaģē, piemēram, kaķēni līdz sešu mēnešu vecumam, kā arī veci dzīvnieki. Visbiežāk kaķumētra piesaista nekastrētus runčus. Kaķumētras ietekmē runči purina galvu, siekalojas, trin vaigus un zodu pret grīdu, vārtās pa zemi vai pat lec gaisā, murrā utt. Lai kādas būtu kaķumētras radītās izpausmes, uztraukumam nav pamata, jo šis augs kaķim ir pavisam nekaitīgs. Taču mēra sajūtai jābūt. Ja mincis kaķumētru saēdīsies lielos daudzumos, tas var izraisīt vemšanu vai caureju. Tādos gadījumos mētras daudzums jāierobežo. Kaķumētru var izmantot, cenšoties kaķim kaut ko iemācīt, piemēram, ar to var ierīvēt nagu asināmo līdzekli. Ir pat pieejami spreji Diafarm Catnip spray, kuru sastāvā ir aktīvā viela nepetalaktons. Vislielākais ieguvums slinkajiem istabas kaķiem ir zooveikalos pieejamās mantiņas, kurās iestrādāta kaltēta kaķumētra. Ar to spēlējoties, laiskie minči vismaz pavingros un izkustēsies!

Mana kaķene neasina nagus uz speciālā dēlīša, ko viņai nopirku, bet gan spītīgi turpina plēst dīvānu un tapetes. Nagu griešana nepalīdz, varbūt ir iespēja nagus izoperēt?

Bieži sastopama problēma. Kaķis pats izvēlas vietu, kur asināt nagus, kur gulēt utt. Ne vienmēr mūsu vēlmes sakrīt ar kaķa izvēli. Varat mēģināt izmantot speciālos kaķus pievilinošos sprejus, kuru sastāvā ir kaķumētra. Tos izsmidzina uz nagu asināmā dēļa vai citas konkrētas vietas, kur atļaujat kaķim asināt nagus. Otrs veids ir atbaidošie līdzekļi, kuru sastāvā ir vielas, kas dzīvniekam nepatīk. Šādā gadījumā jārīkojas pretēji - sprejs jāizsmidzina vietās, kurās kaķa nagu asināšana nav vēlama. Jāpiebilst, ka ne visi dzīvnieki reaģē uz šiem līdzekļiem. Ir gadījumi, kad dzīvniekam nepatīk tieši konkrētais nagu asināmais dēlis, tādēļ varat izmēģināt kādu no cita materiāla ražotu. Taču atzīstu, ka regulāra nagu griešana ir vienīgais reālais līdzeklis, kā vismaz nedaudz samazināt kaķa radīto postu. Ja nepieciešams, grieziet kaķim nagus reizi nedēļā. No pieredzes zinu - tas palīdz, jo, apgriežot nagu, mēs nogriežam aso naga galiņu, kurš ir kā mazs āķītis. Tieši ar to kaķis plēš tapetes un dīvānus. Kad āķīši apgriezti, tad arī nagu asināšana kaķim nesanāk. To iesaku es - kaķa, kuram patīk asināt nagus, īpašniece! Esmu kategoriski pret nagu amputāciju, jo tā ir vardarbība pret dzīvnieku, kas aizliegta arī ar likumu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas