Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Krievijā konstatēts Āfrikas cūku mēris; pastiprināti kontrolēs Latvijā ieceļojošo personu bagāžu

Krievijā – Pleskavas apgabala Neveļas rajona Seņutinas ciemā, kas atrodas aptuveni 100 km no Latvijas robežas, mājas cūkām konstatēts Āfrikas cūku mēris. Lai nepieļautu Āfrikas cūku mēra ievazāšanu Latvijā ar pārtikas produktiem, pastiprinās no Krievijas ieceļojošo privātpersonu bagāžas pārbaudes, portālu Diena.lv informēja Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).

Līdzīgas pārbaudes jau tiek īstenotas robežkontroles punktos, caur kuriem ieceļo personas no Baltkrievijas.

PVD atgādina, ka iebraucot Eiropas Savienības teritorijā no trešajām valstīm, ir stingri aizliegts ievest gaļu un gaļas produktus, pienu un piena produktus. Ja inspektori ceļotāja bagāžā konstatēs neatļautus produktus, tie tiks konfiscēti un nodoti iznīcināšanai.

Kā liecina VID Muitas pārvaldes apkopotā informācija, pagājušajā nedēļā robežkontroles punktos, caur kuriem ieceļoja personas no Baltkrievijas, pārbaudīta vairāk nekā 11 000 privātpersonu bagāža. Izņemti un iznīcināšanai nodoti vairāk nekā 283 kg dzīvnieku izcelsmes produkti, pārsvarā – gaļa un gaļas produkti.

Jau ziņots, ka Āfrikas cūku mēris jūnijā tika konstatēts Baltkrievijā - Grodņas un Vitebskas apgabalos, bet pērn – arī vairākos Krievijas reģionos, tāpēc PVD jau vairāk nekā gadu visiem cūku transportēšanas līdzekļiem, kas atgriežas no Krievijas Federācijas, veic tīrības un dezinfekcijas kvalitātes pārbaudi.

Tagad šādas pārbaudes un papildus dezinfekcija tiek veikta dzīvnieku un dzīvnieku barības transporta līdzekļiem, kas atgriežas gan no Krievijas, gan no Baltkrievijas.

Āfrikas cūku mēris ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem nes lielus ekonomiskos zaudējumus.

PVD atgādina, ka Āfrikas cūku mēra vīruss ir ļoti izturīgs. Gaļā pie +4 grādiem vīruss saglabājas 150 dienas, sausā sālītā šķiņķī – 140 dienas, bet saldētā gaļā daudzus gadus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas