Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Krievijā strādājušo Kasemu apcietina par sadarbību ar sankcijām pakļautu Kremļa propagandas resursu

Valsts drošības dienests (VDD) ir aizturējis un tiesa apcietinājusi Latvijas pilsoni par sadarbību ar sankcijām pakļautu Kremļa propagandas resursu, aģentūru LETA informēja VDD.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka apcietinātais ir Marats Kasems. Viņš bijis Krievijas propagandas portāla "Sputnik Lietuva" redaktors. 2018.gadā viņš kā "Rossiya Segodnya" žurnālists startēja Saeimas vēlēšanās no partiju apvienības "Par alternatīvu", bet savulaik tika izslēgts no partijas "Saskaņa" par publiski izteiktām rupeklībām, kas bija veltītas vēlētājiem.

Vīrietim būs iespēja pirmās instances lēmumu pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā.

Aizturēšana veikta 3.janvārī. Latvijas pilsonis aizturēts aizdomās par saimniecisko resursu nodrošināšanu Eiropas Savienības (ES) sankcijām pakļautam Kremļa propagandas resursam. Kriminālprocess sākts par ES noteikto sankciju iespējamu pārkāpšanu.

Aizturētā Latvijas pilsoņa aktivitātēm VDD sekojis līdzi jau ilgstoši. Persona strādā vienā no Kremļa kontrolē esošās aģentūras "Rossiya Segodnya" informācijas resursiem, kas izplata Kremļa interesēm atbilstošus vēstījumus, tajā skaitā regulāri diskreditējot Latviju un tās sabiedrotās valstis, uzsver dienests.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā šis Kremļa propagandu veidojošais un izplatošais resurss ES dalībvalstīs ir bloķēts saistībā ar Krievijas militārās agresijas pret Ukrainu attaisnošanu un darbībām situācijas destabilizēšanai citās Eiropas valstīs.

Aizturētais Latvijas pilsonis šajā informācijas resursā ieņem vadošu amatu, organizējot un vadot satura veidošanu. Persona vairākus gadus dzīvoja un strādāja Krievijā, bet 2022.gada nogalē ieradās Latvijā.

VDD norāda, ka sankcijām pakļautiem uzņēmumiem ir aizliegts nodot gan finanšu, gan saimnieciskos resursus, tajā skaitā veikt darbu to labā.

Personai ir piemērots aizdomās turētā statuss un kā drošības līdzeklis noteikts apcietinājums.

Izmeklēšana šajā kriminālprocesā turpinās un VDD sniegs papildu informāciju par izmeklēšanas gaitu atbilstoši kriminālprocesa virzībai, teikts dienesta paziņojumā.

2020.gada 16.janvārī VDD pret vairākiem Latvijas valstspiederīgajiem, kuri veidoja saturu Krievijai piederošās aģentūras "Rossiya Segodnya" informācijas resursiem "Sputnik" un "Baltnews", sāka kriminālprocesu par iespējamu starptautisko sankciju pārkāpšanu.

"Rossiya Segodnya" ģenerāldirektors ir Vladimiram Putinam pietuvinātais Dmitrijs Kiseļovs, pret kuru ES ir noteikusi sankcijas par tā pārvaldībā esošo informācijas resursu izmantošanu Krievijas agresīvās ārpolitikas realizēšanai, konkrēti - darbībām Ukrainas teritoriālās integritātes, suverenitātes un neatkarības graušanas atbalstam.

Pirmstiesas izmeklēšana 2020.gadā sāktajā kriminālprocesā ir noslēgusies un kriminālprocesa materiāli 2021.gada septembrī ir nosūtīti prokuratūrai, rosinot pret satura veidotājiem sākt kriminālvajāšanu. LETA iepriekš rakstīja, ka minētajā lietā bija aizturēts bijušais "Baltnews" galvenais redaktors Andrejs Jakovļevs, Andrejs Solopenko un prokrieviskais aktīvists Vladimirs Lindermans.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas