Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Kultūras ministre noliedz, ka darbinieku atlaišanai būtu politiski motīvi

Turpinās pārmaiņas kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes birojā. Pēc biroja vadītāja un preses sekretāres atlaišanas Nacionālās apvienības pārstāve līdz ar pirmdienu ir pārtraukusi sadarbību ar diviem ārštata padomniekiem no Vienotības - Sarmīti Ēlerti un Intu Dālderi. Ministre gan aicina to nesaistīt ar politisko piederību: iemesls esot abu atbalsts Valsts Kultūrkapitāla fonda finansēšanai no alkohola un tabakas akcīzes nodokļa, vēsta Latvijas Radio. Tomēr pret šo modeli Jaunzemei-Grendei iebildis premjers, skaidro ministre.

"Atlaišanas iemesls ir izdomāts" - šādi bijušie kultūras ministri Sarmīte Ēlerte un Ints Dālderis pēc tikšanās ar savu pēcteci un līdz pirmdienai - arī priekšnieci - Žanetu Jaunzemi-Grendi komentēja ministres lēmumu viņus no padomnieku amatiem atlaist. Iemesls - padomnieki sarunās ar kultūras darbiniekiem esot solījuši, ka Valsts Kultūrkapitāla fonda finansējums atkal varētu tikt piesaistīts ieņēmumiem no akcīzes nodokļa, kas tā ir bijis līdz 2004. gadam. Savukārt premjers Valdis Dombrovskis un finanšu ministrs Andris Vilks ministrei daudzkārt apgalvojuši, ka šobrīd to neļaujot darīt starptautiskie aizdevēji.

Dombrovska valdības deklarācijā solīts izvērtēt iespēju nodrošināt Kultūrkapitāla fonda neatkarību, atjaunojot tā finansējuma sistēmu. Atgriešanās pie finansējuma no akcīzes ir mērķis, uz ko būtu jātiecas, un diskusija ir normāls process, uzskata bijušie ministri. Tomēr Ēlerte noliedz, ka kādam būtu solīta fonda finansējuma piesaiste akcīzei jau no nākamā gada.

"Vienotībai" būtu jātiek skaidrībā, vai tā atbalsta Kultūrkapitāla fonda finansēšanu no akcīzes, uzskata Jaunzeme-Grende. Viedokļi partijā patiešām dalās - Dombrovskis ir skeptisks par speciālo budžetu veidošanu, atzīst viņa preses sekretārs Mārtiņš Panke. Tikmēr Kultūrkapitāla fonda direktors Edgars Vērpe uzsver, ka pirms vēlēšanām atgriezties pie finansējuma no akcīzes 2013. gadā solījušas visas Saeimā iekļuvušās partijas. Konkrētus argumentus pret viņš neesot dzirdējis, norāda Vērpe.

Pirmdien bija novērojams, ka pēc biroja tīrīšanas ap ministri ir saliedējusies Nacionālā apvienība. Partijas preses sekretāre Ieva Līne pagaidām palīdzēs ar komunikāciju arī Jaunzemei-Grendei, savukārt pirms un pēc ministres tikšanās ar nu jau bijušajiem padomniekiem viņas kabinetā bija sastopami vairāki "Visu Latvijai" deputāti. Tomēr jauno biroja vadītāju un padomniekus Jaunzeme-Grende sola izvēlēties pēc konsultācijām ar kultūras nozares pārstāvjiem.

Pilnu interviju ar ministri var noklausīties ŠEIT.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas