Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

LAEF: Nav pieļaujama elektroenerģijas sadārdzināšanās regulatora nolaidības dēļ

Latvijas Atjaunojamās enerģijas federācija (LAEF) pauž sašutumu par publiski izskanējušo informāciju, ka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apstiprinātajā elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentē (OIK) 2013.gadam iekļauti 15,6 miljoni latu, kas lielajiem enerģijas ražotājiem izmaksāti pretlikumīgi.

LAEF atbalsta SPRK lēmuma pārsūdzēšanu Administratīvajā apgabaltiesā.

"SPRK ir pienākums, aprēķinot OIK, pārbaudīt AS Latvenergo iesniegtos aprēķinus, kas šajā situācijā acīmredzot nav darīts. Pilnībā atbalstām sūdzības pieteicēju vēršanos tiesā un ceram, ka SPRK apstiprinātās OIK komponentes pēc iespējas ātrāk tiks atceltas, un tai tiks dots uzdevums veikt komponenšu pārrēķinu, kas ļautu samazināt elektrības cenu un neliktu tās galapatērētājam maksāt par regulatora nolaidību," atzina Latvijas Atjaunojamās enerģijas federācijas valdes priekšsēdētājs Didzis Palejs.

"Atbalsta nelikumīga izmaksāšana ir ļoti nepatīkams precedents, kas vienlaikus uzskatāmi parāda, ka OIK un elektrības tarifu pieaugumā nevar tikt vainotas vienīgi atjaunojamo energoresursu nozarei izsniegtās projektu attīstīšanas atļaujas un dabasgāzes cenas. Ekonomikas ministrija šobrīd aktīvi meklē veidus, kā samazināt OIK, un šeit ir jau gatavs variants, kā, rīkojoties ātri un labojot kļūdu, komponentei pilnīgi likumīgā ceļā "nogriezt" 15 miljonus latu. Arī regulējošām iestādēm savs darbs jādara atbilstoši normatīvo aktu prasībām, lai elektroenerģijas cenas nākotnē būtu stabilas un prognozējamas," piebilst D. Palejs.

Pieteikumus pret SPRK lēmumu par 2013.gada OIK Administratīvajā apgabaltiesā iesniegušas divas fiziskas personas un trīs juridiskas personas.

Pieteicēji norāda, ka SPRK nav atklājusi AS Latvenergo 2012.gadā veiktu nepamatotu izmaksu 15,6 miljonu latu apmērā četriem elektroenerģijas ražotājiem, kuri atbalsta izmaksas periodā vispār nav saražojuši un attiecīgi pārdevuši elektroenerģiju. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr.221 Noteikumi par elektroenerģijas ražošanu un cenu noteikšanu, ražojot elektroenerģiju koģenerācijā, ražotājs komponenti par elektrisko jaudu var saņemt tikai tajos periodos, kuros tas ir faktiski pārdevis elektroenerģiju publiskajam tirgotājam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas