Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Laicīgi nereģistrēto cūku dēļ zemniekiem var aiziet secen valsts kompensācijas

Valsts noteiktās kompensācijas par klasiskā cūku mēra dēļ likvidētajām 14 cūkām to īpašniekiem var aiziet secen, jo cūkas nav bijušas laicīgi reģistrētas Lauksaimniecības datu centrā.

Kā ziņots, klasiskais cūku mēris 26.novembrī konstatēts trijās Latgales saimniecībās - divas no tām atrodas Piedrujas pagastā, bet viena - Svariņu pagastā. Visas 14 inficētās cūkas likvidētas, tāpat likvidēta lielākā daļa fermu inventāra un fermās veikti dezinfekcijas pasākumi.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Ilze Meistere atzina, ka 26.novembrī, kad saimniecībās ieradās PVD inspektori, tika konstatēts, ka cūkas nav reģistrētas.

"Tomēr inspektori izsniedza saimniekiem nepieciešamās veidlapas un tās tika aizpildītas. Šāda procedūra ir atļauta. Tālākais atkarīgs no tā, kā to vērtēs Lauku atbalsta dienests (LAD), un no tā, kuru brīdi dienests uzskatīs par atskaites punktu, lai lemtu par kompensāciju iesniegumu izskatīšanu," sacīja Meistere.

Savukārt LAD direktore Anna Vītola-Helviga atzina, ka valsts kompensācijas pienākas tikai par reģistrētiem mājlopiem. "Konsultēsimies ar Zemkopības ministriju. Saprotams, ka saimnieki vēlēsies saņemt naudu par iznīcinātajām cūkām, tomēr viennozīmīgi skaidrs, ka valstij jāmaksā kompensācijas tikai par reģistrētiem dzīvniekiem. Pretējā gadījumā tiek veicināta zemnieku bezatbildība," sacīja LAD direktore.

LAD Dienvidlatgales reģionālajā pārvaldē informē, ka pagaidām vēl neviens iesniegums no likvidēto cūku īpašniekiem nav saņemts.

Jau ziņots, ka kompensāciju apmērs noteikts ar normatīvajiem aktiem un pienākas gan par likvidētajiem dzīvniekiem, tiem paredzēto barību, gan arī inventāru, kas dezinfekcijas nolūkos arī tiks iznīcināts.

Par vaislas sivēnmāti un kuili pienākas 120 lati, par nobarojamo cūku - 100 lati, par sivēniem - 25 lati. Par barību plānoti 50 lati par katru tonnu graudu, bet kompensācija par lopbarības piedevām tiks aprēķināta atbilstoši vidējai tirgus vērtībai. Par iznīcināto pamatinventāru, kas ir vērtīgāks par 100 latiem, tiks maksāti 70%, bet par mazvērtīgo inventāru - lāpstām, dakšām, slotām utt. - 30% no pavadzīmē norādītās vērtības.

Kā jau vēstīts, klasiskais cūku mēris 26.novembrī konstatēts trijās Latgales saimniecībās - divas no tām atrodas Piedrujas pagastā, bet viena - Svariņu pagastā. Visās fermās cūkas tika iznīcinātas, kā arī tika veikti atbilstoši dezinfekcijas pasākumi.

Tikmēr Krievija pagājušajā nedēļā paziņoja par cūkgaļas importa aizliegumu no Latvijas, savukārt Baltkrievija šādu paziņojumu izteica jau 23.novembrī, kad cūku mēris tika konstatēts mežacūkām.
Latvijā pēdējo reizi saslimšana ar klasisko cūku mēri reģistrēta 1996.gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas