Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Latgalē divās dienās atklāj divus jaunus pilskalnus

Šoruden Latgalē Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) un Kultūras akadēmijas kopīgi organizētajā pētījuma braucienā profesora Jura Urtāna vadībā atklāti divi iepriekš nezināmi pilskalni, Dienai ziņo VKPAI pārstāve Katrīna Kukaine. Tie ir Kiuku un Kalvānu pilskalni. Latvijā laiku pa laikam tiek atklāti iepriekš nezināmi pilskalni, tomēr pēdējo 50 gadu laikā nav bijis tāds gadījums, ka divās dienās tiek atklāti divi iepriekš nezināmi pilskalni.

Kiuku pilskalns, kuru vietējie ļaudis sauc par _Gorodok_, atrodas pussalas galā netālu no Rēzeknes. To ietver Kiuku ezera purvājs un Kovšupe. No pussalas turpinājuma pilskalns nodalīts ar nocietinājuma grāvi, otrā galā vieta ir nocietināta ar divām stāvinājuma terasēm un vaļņiem. Pilskalna izlīdzinātajā plakumā (70 x 20 – 25 m) konstatēts kultūrslānis un atrastas māla trauku lauskas, kas varētu attiekties uz XII – XIII gs. Domājams, ka Kiuku pilskalns ar jau iepriekš zināmajiem tuvākās apkārtnes Rēzeknes, Spriņģu un Piziču pilskalniem ietilpa kādā vienotā šā laika nocietinājumu sistēmā.Kalvānu pilskalnā Pelēču pagastā jau jaunākos laikos iekārtota vecticībnieku kapsēta. Pilskalns ierīkots zemes mēles galā, kuru no trijām pusēm ietver nogāzē mākslīgi izveidota terase, bet ceturtajā pusē no zemes mēles turpinājuma senais nocietinājums nodalīts ar mākslīgi veidotu valni un grāvi. Tādejādi norobežota 80 x 45 m liela teritorija. Nocietinājumu pastāvēšanas laikā terasē un uz vaļņa bijusi koka aizsargsiena. Pilskalns ierīkots nozīmīgā apkārtni kontrolējošā vietā, pārejā starp Limankas un Pelēču ezeriem. Varētu domāt, ka pilskalns izveidots kā militārs nocietinājums.Pilskalni, kas ir zīmīgi sava laika notikumu liecinieki un vizuāli vislabāk stāsta par senatni, ir labi zināmi arī Latvijas kaimiņvalstīs, tomēr arī tur pilskalnu jaunatklājumi notiek arvien retāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas