Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Latgaliešu grupas negrib skanēt pārveidotajā Latgales radio

Vairāk kā trīsdesmit aktīvo latgaliešu mūziķu un dziesmu autoru  iesnieguši protestu radiostacijā SIA MG Latgolas bolss (Latgales radio) vadībai un autortiesību aģentūrai AKKA/LAA, lūdzot aizliegt izmantot viņu dziesmas radio ēterā, šādā veidā protestējot pret radio formāta maiņu, ko ieviesuši jaunie radio īpašnieki.

Kopš 30.janvāra pēcpusdienas visās Latgales radio frekvencēs Rēzeknē, Balvos, Jēkabpilī un Daugavpilī, iepriekš nebrīdinot klausītājus, sāka skanēt programma krievu valodā ar nosaukumu Alise Plus. Kā uzskata mūziķi, šādā veidā tika pārkāpta Nacionālā radio un televīzijas padomes (NRTP) noteikums, kas paredz maksimāli līdz 40% pārraidīt citās valodās, pārējo laiku atstājot latgaliešu un latviešu valodai. Mūziķi gan atzīst, ka iespējams, baidoties no sankcijām, jaunā radio vadība tomēr ir nolēmusi, sākot ar 9.februāri, raidīt arī latgaliski un latviski vakara un nakts laikā, taču dienas laiks pilnībā tiks atstāts krievu valodai.

“Šāda radiostacijas koncepcija latgaliešu māksliniekiem nav pieļaujama un idejiski ir uzskatāma par pilnīgi amorālu, jo tās pamatā ir zemiski biznesa paņēmieni un pirmsvēlēšanu gaisotne. Tāpēc, sākot ar 2009.gada 9.februāri, mēs, zemāk minētie mūziķi un autori, pieprasām Latgales radio visās frekvencēs izbeigt mūsu dziesmu atskaņošanu un raidīšanu uz nenoteiktu laiku. Ja radio vadība šo prasību nepildīs, mūziķi un autori būs spiesti vērsties pret šo radiostaciju ar AKKA/LAA starpniecību likumā noteiktajā kārtībā,” teikts mūziķu vēstulē.

Vēstuli parakstījuši Latvijā pazīstami Latgales mūziķi, tai skaitā grupas Borowa MC, Bez PVN, Baltie lāči, duets  Inga un Normunds u.c.

Latvijas autortiesību aģentūras AKKA/LAA direktore Inese Paklone gan informē, ka AKKA/LAA nav tiesību aizliegt izmantot konkrētas dziesmas, jo kuru autoru kurus darbus izmantot radio programmas veidošanā, tā esot katra radio izvēle. AKKA/LAA mūzikas programmēšanā var iejaukties tikai tad, ja autors lūdzis aģentūru nepārstāvēt viņa intereses.

Tikmēr Latgales radio jauno īpašnieku pārstāvis, Daugavpils radiokompānijas Alise Pluss prezidents Jevģēņijs Carjovs, Dienai apstiprināja, ka viņi ir saņēmuši minēto protesta vēstuli, taču tā neesot oficiāli noformēta, bez zīmoga un mūziķu parakstiem. Tomēr viņi ir nopietni nobažījušies par izveidojušos konfliktu, un, lai vēl vairāk nesaasinātu situāciju, no rītdienas sola mainīt Latgales radio formātu, lai tur vairāk skanētu dziesmas ne tikai krievu, bet arī angļu un latviešu valodā. 

Diena jau rakstīja, ka līdzšinējais Latgales radio direktors Valdis Labinskis finansiālu grūtību dēļ pārdeva 75% SIA MG Latgolas bolss akciju Daugavpilī reģistrētai SIA Latgales radio, kura valdes priekšsēdētājs ir Daugavpils raidstacijas Alise Plus komercdirektors Viktors Dobkevičs. Pret šo lēmumu iebilduši Latgolas bolss mazie akcionāri, kas nolēmuši vērsties tiesā, lai panāktu Komerclikumā paredzēto pirmpirkuma tiesību nodrošināšanu. Latgales radio ēterā skan kopš 2006.gada vidus.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI

Mūziķu vēstule publicēta Tautas balsī

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas