Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Latvieši ārzemēs pārvietojas ar viltotām auto apdrošināšanas vēstures izziņām un zaļajām kartēm

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) saņēmis vairākus pieprasījumus no ārvalstu apdrošinātāju kompānijām, kas saņēmušas viltotas apdrošināšanas vēstures izziņas. Tāpat parādījusies tendence pierobežas rajonos pārdot viltotas "zaļās kartes".

Kā biznesa portālu Nozare.lv informēja LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics, 2011.gada rudenī no vairākām Latvijas apdrošināšanas sabiedrībām tika saņemta informācija, ka pierobežas rajonos Latvijas transportlīdzekļu īpašniekiem par pieciem līdz desmit latiem tiekot piedāvāts iegādāties viltotas "zaļās kartes" jeb starptautisko apdrošināšanas līgumu polises iebraukšanai Krievijā un Baltkrievijā.

"Apkopojot saņemto informāciju, LTAB sazinājās ar robežsardzi, un tika saņemta informācija, ka sākti prevencijas pasākumi šādu gadījumu turpmākai izskaušanai. Plānots, ka turpmāk robežsardze pārbaudes veiks, transportlīdzekļiem ne tikai iebraucot Latvijā, bet, ņemot vērā, ka robežsardzei ir tiesības veikt pārbaudes transportlīdzekļiem atrodoties Latvijas teritorijā, izlases veidā vai aizdomu gadījumā šādas pārbaudes tiks veiktas arī transportlīdzekļiem, izbraucot no valsts. Informēti ir arī Krievijas un Baltkrievijas robežsargi, kā arī esam pārrunājuši esošo situāciju ar Krievijas Zaļās kartes biroju," sacīja Stengrevics.

2011.gada nogalē Baltkrievijas transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs nosūtīja pieprasījumu LTAB par gadījumu, kad Latvijā reģistrēta transportlīdzekļa īpašnieks pēc ceļu satiksmes negadījuma izraisīšanas Baltkrievijā uzrādījis neeksistējošu jeb viltotu "zaļo karti". Par šo faktu LTAB vērsās ar iesniegumu Valsts policijā, lūdzot sākt kriminālprocesu. Šādos gadījumos transportlīdzeklis tiek uzskatīts par neapdrošinātu un zaudējumi tiek atlīdzināti no garantijas fonda, bet pret zaudējumus nodarījušā transportlīdzekļa vadītāju vai īpašnieku tiek vērsta regresa prasība saistībā ar izmaksāto apdrošināšanas atlīdzību.

Tāpat 2011.gada sākumā LTAB vērsa atbildīgo institūciju uzmanību, ka ārvalstu apdrošinātājiem tiek iesniegtas viltotas izziņas, kuras saskaņā ar OCTA likumu LTAB izsniedz transportlīdzekļa īpašniekam par tā civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas vēsturi. Kā norāda LTAB viltotāji cenšas iegūt atlaidi, kura var sasniegt pat 65% no kopējās summas.

"Lai gan katram apdrošinātājam ir savi kritēriji, pēc kā viņš nosaka OCTA cenu, vairumā ārvalstu apdrošinātājiem ir līdzīgi kritēriji kā Latvijā. Jo apdrošināšanas vēsture ir labvēlīgāka, jo lielāka iespēja, ka konkrētam transportlīdzekļa īpašniekam tiks piemērota atlaide. Savukārt, ja šī apdrošināšanas vēsture nav tik pozitīva, apdrošinātājs uz šādu klientu skatās citādi. Saņemot un izvērtējot informāciju par potenciālā klienta apdrošināšanas vēsturi apdrošināšanas sabiedrība var piešķirt atlaidi, tomēr tas nav šo sabiedrību pienākums," norādīja LTAB valdes priekšsēdētājs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas