Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Latvijā aktīvi notiek sezonālā vakcinācija pret gripu un Covid-19 infekciju

Šobrīd Latvijā aktīvi notiek sezonālā vakcinācija pret gripu un Covid-19 infekciju, aģentūru LETA informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Līdz pagājušajai nedēļai par valsts budžeta līdzekļiem pret gripu vakcinēti vairāk nekā 70 700 cilvēki, un vairāk nekā 13 500 vakcinējušies pret Covid-19. Visaktīvāk vakcinēti seniori, cilvēki ar hroniskajām slimībām, sociālo aprūpes centru klienti, ārstniecības personas, bērni no sešu līdz 23 mēnešu vecumam un grūtnieces.

SPKC norāda, ka no septembra ārstiem bija iespēja pasūtīt vairāku veidu par valsts līdzekļiem iegādātās vakcīnas pret gripu, tai skaitā divas pretgripas vakcīnas, kuras valsts apmaksāto vakcīnu klāstā ir pirmo reizi.

Vakcīna "Efluelda" paredzēta senioriem no 60 gadu vecuma, kas izmantota pasaulē ilgāk nekā 10 gadus, sevi pierādījusi ar augstu efektivitāti, aizsargājot pret gripu tieši šajā vecuma grupā, kad imūnā atbilde uz parastām pretgripas vakcīnām nereti ir nepietiekama. "Fluenz Tetra" paredzēta bērniem ar hroniskajām slimībām divu līdz septiņu gadu vecumā. Tā ir ļoti draudzīga lietošanā - nazālā vakcīna jeb degunā pūšamā vakcīna aerosola veidā. Pieejama arī valsts apmaksāta pretgripas vakcīna "Influvac Tetra", kas tiek izmantota vakcinējot cilvēkus ar hroniskām slimībām un bērnus.

Savukārt Covid-19 vakcinācijā ir pieejamas pielāgotās pašreiz cirkulējošiem SARS-CoV-2 vīrusa celmiem PfizerBioNTech "Comirnaty" Omicron XBB.1.5.

SPKC atgādina, ka šobrīd ārstiem ir iespēja vēl pasūtīt vakcīnas pret gripu "Efluelda" un "Fluenz Tetra", savukārt par valsts budžeta līdzekļiem iegādātās pretgripas vakcīnas "Influvac Tetra" jau ir izdalītas vakcinācijas iestādēm, un vairāk kā 25 000 devas jeb 47% no iegādātā apjoma ir pieejamas ģimenes ārstu praksēs un citās ārstniecības iestādēs, kas veic vakcināciju pret gripu.

Situācijas monitorings liecina, ka pēc E-veselības datiem ārstniecības iestādēs pretgripas vakcīnu pieejamais daudzums ir dažāds. 10 līdz 500 "Influvac Tetra" devas ir pieejamas vairāk kā 700 iestādēs, kas ir vairāk kā puse no to iestāžu skaita, kur tiek veikta vakcinācija pret gripu. Šobrīd vakcinācijā izmantoti jau 53% no kopējā Latvijā par valsts budžeta līdzekļiem iegādātās vakcīnas "Influvac Tetra" apjoma.

Šobrīd, līdzīgi kā pagājušajā gadā, Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti aktīvi sadarbojas ar ārstniecības iestādēm, kopīgi veidojot informāciju, kas būs pieejama SPKC mājas lapā, ar ārstniecības iestādēm, kurās var saņemt valsts apmaksātu vakcināciju pret gripu, ja pacienta ārsta praksē vai vakcinācijas iestādē tā vairs nav pieejama.

SPKC atgādina, ka līdzīgā veidā valsts apmaksātā vakcinācija pret gripu tika īstenota arī pagājušajā gripas sezonā.

Kopējais ārstniecības iestāžu skaits, kas šoruden veic valsts apmaksātu vakcināciju pret gripu ir 1 092 iestādes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas